Hearing v europarlamente čaká ďalších kandidátov na komisárov

Pred výbormi Európskeho parlamentu sa v pondelok pri vypočutiach predstavia kandidáti na podpredsedu budúcej Európskej komisie.

06.10.2014 07:30
Slovinská premiérka Alenka Bratušeková, Slovinsko Foto: ,
Slovinka Alenka Bratušeková.
debata (1)

Popoludní má pred zákonodarcov predstúpiť Alenka Bratušeková zo Slovinska a Valdis Dombrovskis z Lotyšska. Podvečer bude nasledovať Andrus Ansip z Estónska a kandidátka na šéfku únijnej diplomacie Federica Mogheriniová z Talianska.

V najbližších niekoľkých dňoch by sa tiež malo rozhodnúť o osude tých možných eurokomisárov, ktorí svoje vypočutie už absolvovali, z nejakého dôvodu ale u európskych poslancov neuspeli.

Problémy má päť z 21 doteraz vypočutých uchádzačov o post na vrchole únijnej exekutívy. Okrem českej kandidátky Věry Jourovej sú to Brit Jonathan Hill, Francúz Pierre Moscovici, Maďar Tibor Navracsics a Španiel Miguel Arias Ca Ete.

Tým sa zoznam nekončí, problémy vraj môže očakávať aj Slovinka Bratušeková. Slovenská kandidátka musela vypracovať do nedeľného večera písomné odpovede na 32 dodatočných otázok – a to po 45 otázkach, na ktoré odpovedala ústne pri stredajšom trojhodinovom „grilovaní“.

Posledné dve vypočutia sa uskutočnia v utorok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európsky parlament #eurokomisár #Alenka Bratušeková