Tajfún Phanfone má v Japonsku 7 obetí, 60 osôb je zranených

Ničivý tajfún Phanfone v pondelok ráno podľa očakávaní zasiahol hlavný japonský ostrov Honšú v centrálnej časti Japonska a vyžiadal si už sedem mŕtvych alebo nezvestných a 60 zranených. Priniesol zároveň prudké dažde a vynútil si zrušenie 600 domácich a 19 medzinárodných letov.

06.10.2014 08:00 , aktualizované: 14:15
Japonsko, tajfún, Phanfone, búrka dážď, víchor,... Foto:
Chodci v Tokiu čelia nárazom vetra a dažďa, ktoré priniesol tajfún Phanfone.
debata

Neskôr počas skorého popoludnia miestneho času sa presunul okolo hlavného mesta Tokia a zamieril nad Pacifik.

Úrady vyzvali viac ako 200-tisíc obyvateľov, aby radšej opustili domovy a uchýlili sa do evakuačných stredísk. S odvolaním na miestne úrady o tom informovali tlačové agentúry.

Víchor s rýchlosťou 180 kilometrov za hodinu váľal na mnohých miestach stromy, ničil domy v prefektúre Čiba východne od Tokia a spôsobil ďalšie vážne materiálne škody, napísala agentúra AFP.

Úrady pre región v okolí hlavného mesta Tokia vydali varovanie aj pred možnými zosuvmi podmáčanej pôdy. Zatiaľ ale nebol žiadny zosuv hlásený.

Phanfone je osemnásty tajfún tohtoročnej búrkovej sezóny v tejto oblasti. Zatiaľ má jednu potvrdenú obeť; ide o jedného z troch amerických vojakov, ktorých spláchli zdvihnuté vlny na ostrove Okinawa. Zvyšní dvaja vojaci sú nezvestní.

Tajfún tiež prerušil pátraciu operáciu na vrchole sopky Ontake, ktorá pri nedávnej nečakanej erupcii zabila najmenej 51 ľudí; 12 osôb je stále nezvestných.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #tajfún