V Sierra Leone umrelo 121 ľudí na ebolu za jediný deň

Africký štát Sierra Leone zaznamenal cez víkend 121 úmrtí na ebolu za jediný deň a množstvo nových nakazených. Sobota sa tak stala jedným z najtragickejších dní od tohtoročnej jari, keď epidémia eboly v západnej Afrike prepukla, informovala v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne zdravotné štatistiky.

06.10.2014 08:15
Sierra Leone, ebola Foto: ,
Zdravotník v Sierre Leone.
debata (5)

Ebola sa prvýkrát objavila v marci v Guinei a odvtedy sa rozšírila do susednej Libérie a Sierra Leone. Ide o najhoršiu epidémiu tejto choroby od roku 1976, keď bol vírus eboly identifikovaný.

Prípady nákazy sa objavili aj v Nigérii a v Senegale, kde sa ale chorobu podarilo dostať pod kontrolu.

Spojené štáty minulý týždeň potvrdili prvý prípad eboly u muža z Libérie, ktorý cestoval do Texasu. Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dosiahol k 1. októbru počet obetí 3 439 z celkovo 7 492 zaznamenaných prípadov nákazy.

Reakcia na objavenie nákazy bola najprv pomerne pomalá, ale teraz do západnej Afriky prúdi medzinárodná pomoc a dodávky zdravotníckeho materiálu. Spojené štáty do oblasti vysielajú asi 4-tisíc vojakov, aby v Libérii pomohli bojovať proti chorobe.

Británia a Čína poslali posily do Sierra Leone a tiež Kuba do tejto krajiny minulý týždeň vyslala 165-členný tím lekárov a sestier.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Sierra Leone