Vo Vatikáne sa začína diskusia, nie revolúcia

Pápež František má pre sebou prvý veľký test. Stretnutie takmer dvesto cirkevných predstaviteľov, ale aj niekoľkých zástupcov bežných katolíkov, sa začalo v nedeľu vo Vatikáne. Synoda potrvá dva týždne a vyvrcholí blahorečením pápeža Pavla VI. Medzitým však František bude musieť ukázať, nakoľko má katolícku cirkev pod kontrolou.

06.10.2014 09:00
pápež František, Vatikán, Rím, cirkev, synoda Foto: ,
Pred vatikánskou synodou pápež František účastníkom odkázal, aby sa vyhli nezhodám.
debata (2)

Hlavnou témou synody je rodina. Vatikán priznáva, že nemalá časť veriacich vníma učenie cirkvi týkajúce sa sexu, antikoncepcie, vychovávania detí mimo tradičnej rodiny či zväzkov homosexuálov, ako prekonané dobou či dokonca kontraproduktívne. Na synode sa preto očakáva pokračovanie ostrej diskusie konzervatívnejšieho krídla s liberálnejším.

Odborníci však nepredpokladajú, že na stretnutí dôjde k revolučnému prelomu, skôr sa bude klásť dôraz na debatu.

"Otázka rodiny je mimoriadne obsiahla, ovplyvňujú ju kultúrne a náboženské rozdiely. Nie je možné, aby biskupi všetko vyriešili,“ uviedol pre Pravdu Thomas Reese, analytik dvojtýždenníka National Catholic Reporter. "Niečo veľmi dôležité sa však už podarilo dosiahnuť. Ide o otvorenú diskusiu o všetkých otázkach týkajúcich sa rodiny. Za posledných 30 rokov to nebolo možné. Debata bude pokračovať prípravou na synodu v roku 2015,“ pripomenul Reese.

Na budúci rok sa potom už očakávajú viaceré závery, ktoré ovplyvnia prístup cirkvi k rodinným otázkam. Ešte pre začiatkom terajšieho stretnutia sa pápež František obrátil na jeho účastníkov a vyzval ich, aby sa vyhli nezhodám a odpovedali na otázky, ktorým čelí dnešná rodina. Zároveň, tak ako v minulosti, prejavil pochopenie pre ľudí žijúcich mimo tradičných zväzkov.

"Rany je potrebné liečiť so súcitom. Cirkev je matkou, nie colným úradom, ktorý chladne kontroluje, kto sa pohybuje v rámci pravidiel,“ citovala pápeža agentúra AFP.

"Okrem iného bude synoda jedným z rozhodujúcich momentov, ktorý ukáže, akým silným lídrom je František. Jednoduchosť jeho života a srdečný pastoračný prístup k takpovediac bežným veriacim obrátili na cirkev opäť pozornosť,“ povedal pre Pravdu odborník na cirkevné dejiny Steven Avella z Marquettovej univerzity v Milwaukee v americkom Wisconsine. "Vyslúžili si však silnú a očakávanú opozíciu v Rímskej kúrii (hlavný administratívny orgán Svätej stolice, pozn. red.). Nie je to nič výnimočné v dejinách pontifikátov. V tomto prípade je však opozícia pomerne otvorená a podriadení takmer nerešpektujú vytvorený systém. Predchádzajúci pápeži Ján Pavol II. a Benedikt XVI. by nikdy netolerovali také priame vystúpenia svojich kardinálov,“ uviedol bývalý predseda Americkej asociácie katolíckych historikov.

"Synoda nebude meniť prístup cirkvi k rozvodu,“ vyhlásil pre agentúru Religion News Service americký kardinál Raymond Burke, ktorý v kúrii predsedá najvyššiemu súdu. Zároveň ostro kritizoval svojho nemeckého kolegu Waltera Kaspera. Ten hovorí o väčšej integrácii rozvedených a opätovne vydatých či ženatých katolíčok a katolíkov do cirkvi. Jedným z prejavov toho by mohlo byť, že by mali možnosť pristúpiť k svätému prijímaniu. Cirkev by tiež mohla zjednodušiť postup pri vyhlasovaní neplatnosti manželstva.

Na istý boj v rámci Vatikánu poukazuje aj fakt, že Burke by mal údajne opustiť svoj post. Pápež ho vraj vyšle do úlohy patróna Maltézskeho rádu. Je to skôr ceremoniálny post a má zaradenie mimo kúrie.

Vatikán tvrdí, že synoda bude originálna a inovatívna. Ako však napísal National Catholic Reporter, stretnutie bude skôr zahalené tajnosťami. Zo synody nebudú k dispozícii texty alebo sumár vystúpení. Vatikánsky hovorca Federico Lombardi by však mal o priebehu stretnutí informovať každý deň.

"Na verejnosti sa budú snažiť biskupi vystupovať jednotne. Za kulisami to však bude boj,“ myslí si o synode Mathew Schmalz z College of Holy Cross, ktorý sa zaoberá dejinami náboženstiev. "Progresívni biskupi a kardináli vidia Františkov pontifikát ako šancu cirkev viac otvoriť. Vedia, že tento pápež tu nebude večne, a preto synoda pre nich predstavuje príležitosť na odvážne kroky,“ povedal pre Pravdu Schmalz.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #cirkev