Protesty v Hongkongu zoslabli, chod mesta sa obnovil

V Hongkongu sa v pondelok ráno viac-menej obnovil chod mesta vďaka menšej mobilizácii prodemokratických demonštrantov, ktorí od začiatku hnutia koncom septembra nedosiahli žiadny ústupok a zjavne už nie sú podľa agentúry AFP zajedno v tom, ako v proteste pokračovať.

06.10.2014 09:30
debata (7)

Podľa webu BBC niektorí chcú ďalej tlačiť na úrady v uliciach, zatiaľ čo iní sa obávajú skorého tvrdého policajného zásahu a zatýkani a sú za prechod k dialógu.

Noc na pondelok bola najpokojnejšia od 28. septembra a obyvatelia Hongkongu sa v pondelok vo väčších počtoch vracali do práce, postupne sa opäť otvárali školy a doprava zosilnela aj na doteraz najviac blokovaných miestach.

Pri sídle vlády, ktoré bolo od piatku neprístupné, v pondelok podľa AFP zostali len stovky demonštrantov a úradníci mohli nastúpiť do práce. Demonštranti úplne vypratali obchodné oblasti, kde ich v minulých dňoch napadli rozhorčení obyvatelia, živnostníci a stúpenci Číny.

Študentské organizácie, ktoré sú hlavnými iniciátormi protestov, ale nevyzvali na ústup a najodhodlanejší demonštranti pravdepodobne zostanú v uliciach. „Zostaneme, kým nás vláda nevypočuje,“ povedal AFP jeden dvadsaťročný študent. „Pôjdem si teraz domov oddýchnuť, ale vrátim sa ďalej demonštrovať,“ uistil iný študent.

Cieľom demonštrácií je zrušenie kontroverznej volebnej reformy, ktorú vydala centrálna vláda v Pekingu. Hongkong sa pred 17 rokmi vrátil pod čínsku správu s tým, že mu bude zaručená vysoká miera autonómie a slobôd. Peking ale v auguste odmietol požiadavku obyvateľov Hongkongu, aby si v nadchádzajúcich voľbách v roku 2017 smeli slobodne zvoliť budúceho vodcu. Čínska vláda uviedla, že kandidátov musí najprv nominovať a schváliť väčšinou hlasov špeciálny výbor a až potom o nich budú môcť hlasovať voliči. Nominovaní budú pritom len dvaja či traja uchádzači.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Čína #protesty #Hongkong