Na prímerie na východe Ukrajiny dohliadnu bezpilotné lietadlá

Na východ Ukrajiny v pondelok dorazili prvé dve bezpilotné lietadlá. Pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) majú pomôcť s kontrolou dodržiavania prímeria, uzavretého na začiatku septembra medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním na hovorcu organizácie.

06.10.2014 14:00
Ukrajina, Slaviansk, konvoj, vojaci, vojsko,... Foto: ,
Ukrajinský vojenský konvoj na ceste na východnú Ukrajinu.
debata (23)

OBSE počíta s tým, že použije štyri bezpilotné lietadlá na kontrolu rusko-ukrajinských hraníc a priľahlej oblasti nedávnych bojov, ktoré si vyžiadali viac ako 3 600 mŕtvych. Od vyhlásenia prímeria 5. septembra zahynulo podľa AFP prinajmenšom 80 vojakov a civilistov.

Ukrajinská armáda podľa agentúry Unian v pondelkovom komuniké uviedla, že povstalecké jednotky, ktoré sa zrejme vymkli kontrole povstaleckého vedenia, počas uplynulých 24 hodín ostreľovali armádne pozície na doneckom letisku a pri mestách Debalceve, Redkodub, Buhlehirsk, Starohnativka, Marijinka, Nikišyne a Ščastja. Pri odrážaní útokov vojaci zabili štyri povstalcov.

V hlavnej povstaleckej bašte Donecku bola uplynulá noc pokojná, ale od rána opäť počuť výstrely a salvy, uviedla Donecká radnica. Pri nedeľňajšom ostreľovaní zahynuli dvaja civilisti a tucet ďalších utrpel rôzne závažné zranenia.

Napriek prímeriu obe strany zvádzajú úporné boje o strategicky dôležité medzinárodné letisko. Ukrajinské médiá citujú vojenského analytika Dmytra Tymčuka, podľa ktorého pokračuje striedanie ruských vojakov na východe Ukrajiny, ktorých v krajine zostáva okolo 3-tisíc, a Rusi vraj tiež dodali povstalcom bojujúcim o donecké letisko desiatku kusov novej obrnenej techniky.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #OBSE #Ukrajina #kríza na Ukrajine #bezpilotné lietadlo