Konkurencieschopnosť ruských potravín zabíja miestna byrokracia

V každej etape výroby, spracovania a predaja ruskej poľnohospodárskej produkcie vznikajú zbytočné náklady, ktorých sú zahraniční konkurenti ušetrení. Výdavky na veterinárne a ďalšie dokumenty sa odhadujú na päť percent konečnej maloobchodnej ceny, upozornil dnes ruský hospodársky denník Vedomosti.

06.10.2014 16:35
Rusko, sanckie, potraviny, obchod, Novosibirsk Foto: ,
Pulty s dovezeným ovocím a so zeleninou v supermarkete v Novosibirsku. Vedľa cenoviek sú vlajky krajín, odkiaľ je tovar dovezený. Po zavedení európskych sankcií sa však ponuka zahraničných potravín zúžila.
debata (22)

Konkurencieschop­nosť ruských výrobcov je tak nižšia aj bez prihliadnutia na vplyv podnebia či nižších dotácií. Veľa potravín je v Rusku oveľa drahších, než v európskych či amerických obchodoch.

Tieto straty vyplývajú z nutnosti vybavovať veľa dokumentov, certifikátov a osvedčení. Inde vo svete bývajú požiadavky úradov skromnejšie.

Medzinárodné konvencie nabádajú ukladať akékoľvek obmedzenia len primerane k riziku, odhadovaného na základe presných údajov a jasnej metodiky. V Rusku však vyhodnotenie rizika predstavuje starostlivo strážené tajomstvo, pričom rozsah uplatnených opatrení zvyčajne kysne ako z droždia. A to aj napriek tomu, že nezávislí vedci tvrdia, že hmyz a burina, za ktorých potvrdenú neprítomnosť v potravinárskej produkcii si úradníci nechávajú zaplatiť, už dávno obsadili všetky priestory, ktoré mohli, a ďalej už nie sú schopné sa šíriť.

Milióny za burinu, ktorá nie je

Typický príklad predstavuje ambrózia palinolistá. Všade, kde môže rásť, už dávno rastie. Inde sa nešíri. Preprava obilia, znečisteného touto burinou z juhu na sever Ruska nepredstavuje žiadne riziko. Avšak miestny podnik na výrobu krmiva aj tak ročne zaplatí 30 miliónov rubľov za papierovanie okolo karanténnej miestnosti v mieste, kde sa burina uchytiť nemôže. Spolu s nepriamymi nákladmi sa vyššie čiastky môže vyšplhať k 45–60 miliónom rubľov ročne.

Úrad dohliadajúci na poľnohospodársku a potravinársku produkciu v roku 2012 podnikol 30 000 kontrol, ako sa plnia fytosanitárne predpisy. Odhalil približne 16 000 pochybení. No pozastavil činnosť iba troch firiem. Toľko k miere ohrozenia, akú predstavovali zistené závady.

V semenárstve úrad odhalil dvakrát menej chýb ako v karanténe rastlín, ale vypísal dvakrát viac pokút a pozastavil činnosť 20 podnikov, akokoľvek porušenie predpisov v tejto oblasti jednoducho nemôže predstavovať žiadne nebezpečenstvo. Drvivá väčšina pochybení spočíva vo využití semien laikmi vyšľachtenej zeleniny, pri ktorých úradníci nezistili „hospodársku užitočnosť“, čo je v trhovej ekonomike trochu absurdný pojem.

Čím drahšia ryba, tým väčšia pozornosť úradov

Ten istý problém sa vyskytuje v živočíšnej výrobe. Len jeden maloobchodný reťazec minie ročne za vyhotovenie úradných dokladov zhruba 600 miliónov rubľov! Odhaduje sa, že pri mäse ide v priemere o päť percent konečnej maloobchodnej ceny. Častot ide o natoľko spracované mäsové výrobky, že aj pojem „veterinárna“ kontrola stráca zmysel. Ale každý párok musí sprevádzať doklad od veterinárneho inšpektora. Za všetko nakoniec zaplatí spotrebiteľ.

Na Ďalekom východe si už dávno všimli pozoruhodné zákonitosti: čím drahšie sú ryby, tým vyššia je pravdepodobnosť, že ich veterinárny dozor zabaví. Niekoľko ton tresiek si určite nevšimne, tonu lososa však určite zadrží „na preskúmanie“. Dokumenty pre zásielku kaviáru, ktorú v európskych krajinách vydáva kapitán plavidla, stoja okolo 17 000 rubľov. Vlani zo Sachalinu vypravili 7 000 ton a administratívne náklady podnikov sa odhadovali na viac ako 100 miliónov rubľov. Rovnakú sumu zaplatili predvlani rybie konzervárne v Primorskom kraji len za hygienické osvedčenie, bez reálnej kontroly.

Administratívne náklady prevyšujú dotácie

Ešte horšie vyzerá situácia s rýchlo sa kaziacim ovocím a zeleninou. Nejde len o cenu dokladov, ale aj o rýchlosť ich vystavenia. Čím dlhšie tovar zostáva v sklade, tým je kvalita horšia a náklady vyššie. Straty dosahujú až 30 percent z ceny tovaru.

Nie všetko sa dá skladovať, a tak je dôležitá aj možnosť vývozu, aj ako podnet k nadvýrobe, ktorá sa na ruskom trhu neuplatní. Ruskí vývozcovia, predovšetkým tí menší, len s obrovskou námahou prerážajú na zahraničné trhy, pretože už na polceste k hranici je konkurencieschop­nosť ich tovaru nulová. Vybavenie zásielky semien z Holandska do Ruska zaberie najviac tri dni a vyjde na stovku eur, zatiaľ čo vývoz rovnakej zásielky z Ruska do susednej krajiny zaberie najmenej tri týždne a stojí tisíce eur. Pretože je nutné preskúmanie semien a písomné povolenie z Moskvy.

Administratívne náklady spracovateľov, prepravcov a predajcov poľnohospodárskej produkcie podľa odhadu podnikateľského združenia Opora Ruska prevyšujú sumu, ktorou sa ich chystá štát podporiť v dotačnom programe.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #úrady #konkurencieschopnosť