Porošenko: Bez obnovenia kontroly hraníc nie je mier možný

Obnovenie mieru na východe Ukrajiny nie je možné, ak ukrajinská vláda nebude mať úplnú kontrolu nad rusko-ukrajinskou hranicou.

06.10.2014 19:03
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (202)

Po rokovaní s námestníčkou ministra zahraničia USA Victoriou Nulandovou to v Kyjeve vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Vzhľadom k blížiacej sa zime je podľa neho stále naliehavejšie potrebné odvrátiť hroziacu humanitárnu katastrofu.

Podľa Porošenka na hraniciach Ruska s Ukrajinou treba rozmiestniť monitorovacie posty Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) s potrebným technickým vybavením. V zónach, kde sa ešte pred mesiacom tvrdo bojovalo, je podľa prezidenta potrebné urýchlene obnoviť dodávku plynu a elektriny a distribúciu základných potravín.

Nulandová, ktorá má vo vedení ministerstva zahraničia USA na starosti vzťahy s európskymi štátmi, pripomenula nedávnu Porošenkovu návštevu v Spojených štátoch. Washington podľa nej bude ďalej podporovať Ukrajincov v ich ceste k slobode a demokracii. „Dúfame, že ste (v USA) pocítili uznanie vašej osobnej snahy o mier a zastavenie bojov,“ povedala Nulandová.

Podľa tlačovej správy ukrajinskej prezidentskej kancelárie bolo predmetom rokovania aj „rozšírenie vojenskej a technickej spolupráce“ oboch krajín a pomoc, ktorú chce Washington Kyjevu poskytnúť pri reforme bezpečnostných zložiek.

202 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Petro Porošenko