Europarlament skončil vypočutia kandidátov na eurokomisárov

Vystúpením predpokladaného prvého podpredsedu budúcej Európskej komisie Fransa Timmermansa z Holandska skončili v Európskom parlamente séria vypočúvaní uchádzačov o posty v novom tíme na čele exekutívy EÚ.

07.10.2014 07:40 , aktualizované: 20:37
Jean-Claude Juncker Foto: ,
V Európskom parlamente sa končí séria predstavovaní uchádzačov o funkcie komisárov v budúcej Európskej komisii vedenej Jeanom-Claudom Junckerom.
debata (2)

Nasledovať budú politické rokovania, záverečné stanovisko europarlamentu na pojednávanie členov komisie vedenej Jeanom-Claudom Junckerom by malo zaznieť vo štvrtok.

Timmermans, ktorý bude mať ako Junckerova pravá ruka v komisii na starosti zlepšovanie európskeho práva, vo vystúpení okrem iného zdôrazňoval potrebu rýchleho obnovenia dôvery občanov v EÚ. „Ak sa nám nepodarí prepojiť sa s ľuďmi, o ktorých hovoríme, že pre nich pracujeme, obrátia sa k európskemu projektu chrbtom,“ varoval.

Zdôraznil, že Európska únia je ľudské dielo, najúspešnejší mierový projekt vo svetovej histórii. „Možno sme stratili pochopenie pre to, že sa môže zrútiť, keď nebudeme opatrní,“ dodal niekdajší holandský minister zahraničia, ktorého trojhodinové vystúpenie europoslanci v prvých reakciách hodnotili prevažne kladne.

Nie všetci jeho kolegovia medzi plánovanými siedmimi podpredsedami boli rovnako úspešní. Slabo sa hodnotil najmä pondelkový výkon slovinskej expremiérky Alenky Bratušekovej, ktorá by mala mať na starosti budovanie energetickej únie. Jej dva výbory – teda pre životné prostredie a pre priemysel, výskum a energetiku – o nej nakoniec budú v stredu večer rozhodovať hlasovaním. Hlasovať sa zrejme bude aj o španielskom kandidátovi na komisára pre energetiku a zmeny klímy Miguelovi Arias Cañetovi.

Už v pondelok večer sa naplno prejavili problémy bývalého maďarského ministra spravodlivosti Tibora Navracsicsa. U neho síce výbor pre kultúru potvrdil vhodnosť pre prácu v komisii, poslancom sa ale nepáčilo, že by mal spravovať celú oblasť týkajúcu sa vzdelávania, mládeže, kultúry a občianstva. O časť právomocí by tak mohol zrejme prísť.

Problémy majú stále aj niektorí ďalší z kandidátov, opakované vypočutie musel absolvovať Brit Jonathan Hill, až večer sa bude rozhodovať o potvrdení francúzskeho uchádzača a niekdajšieho ministra financií Pierra Moscoviciho​​.

Európsky parlament nemôže ovplyvniť jednotlivé posty v komisii. Hlasovaním, ktoré sa odohrá v Štrasburgu v stredu 22. októbra, ju ale musí schváliť ako celok. Nový tím by mal začať pracovať od 1. novembra. Aby komisia prešla, potrebuje jej predseda Juncker spoluprácu dvoch najväčších európskych politických frakcií v europarlamente, teda „svojich“ ľudovcov a socialistov.

Teraz po skončených vypočutiach odošlú príslušné výbory hodnotenie jednotlivých kandidátov takzvanej konferencii predsedov, ktorá pozostáva z predsedu europarlamentu Martina Schulza a lídrov jednotlivých politických frakcií. Tí sa zídu vo štvrtok popoludní a mali by formálne oznámiť výsledky posudzovania kandidátov.

Podľa kuloárnych vyjadrení europoslancov je možné, že Juncker bude musieť ešte pred hlasovaním na pléne s usporiadaním komisie zahýbať. Junckerova hovorkyňa Natasha Bernaudová pripomenula, že budúci šéf komisie rozdelil odborné zameranie jednotlivých adeptov už 10. septembra. „Svoje rozdelenie považuje za správne,“ dodala s tým, že Juncker teraz čaká práve na záverečné zhodnotenie od vedenia parlamentu. Jasné tak nie je, kým by neúspešnou Bratušekovou v komisii nahradil. Je však veľmi pravdepodobné, že stredajšie hlasovanie pre ňu nedopadne dobre.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európsky parlament #Europarlament #eurokomisár #Věra Jourová #Alenka Bratušeková