V USA blahorečili rehoľnú sestru slovenského pôvodu

V Spojených štátoch vyhlásili za blahoslavenú rehoľnú sestru slovenského pôvodu Miriam Teréziu Demjanovičovú (1901-1927). Išlo o historicky prvé blahorečenie na pôde USA.

07.10.2014 10:00
blahorečenie, USA, sestra, Miriam Terézia... Foto: ,
Michael Mencer, ktorý sa zázračne vyliečil z ochorenia oka na príhovor sestry Miriam Terézie Demjanovičovej, pred jej obrazom v chráme v americkom meste Newark.
debata (1)

Formulu blahorečenia tejto 26-ročnej sestry z Kongregácie milosrdných sestier sv. Alžbety predniesol ako delegát Svätého Otca prefekt Kongregácie pre kauzy svätých kardinál Angelo Amato.

Na ceremónii biskup diecézy Paterson Arthur J. Serratelli požiadal kardinála prefekta Angela Amata o prečítanie Apoštolského listu Svätého Otca Františka o uznaní hrdinských čností sestry Miriam Terézie Demjanovičovej a jej vyhlásenie za blahoslavenú.

Následne bola prinesená v procesii relikvia blahoslavenej žijúcimi príbuznými, na čele s uzdraveným Michaelom Mencerom. Práve jeho zázračné uzdravenie bolo ako jedno z mnohých vybrané v kauze na prešetrenie a uznané za zázrak. Evanjelium bolo spievané najprv po slovensky a následne v anglickom jazyku.

Blahoslavená Miriam Terézia sa narodila 26.... Foto: SITA/AP, Julio Cortez
blahoslavenie, blahoslavená, sestra, Miriam Terézia Demjanovičová, USA Blahoslavená Miriam Terézia sa narodila 26. marca 1901 v meste Bayonne v USA v rodine slovenských gréckokatolíkov, pôvodom z Bardejova.

Blahoslavená Miriam Terézia sa narodila 26. marca 1901 v meste Bayonne v USA v rodine slovenských gréckokatolíkov, pôvodom z Bardejova. Do rehole vstúpila v roku 1925 po získaní vysokoškolského diplomu v odbore humanistiky.

Už ako postulantka a novicka sa Miriam Terézia vyznačovala intenzívnou spiritualitou založenou na mystickej skúsenosti spoločenstva Najsvätejšej Trojice, a to až do tej miery, že ju nazývajú „americkou svätou Terezkou od Dieťaťa Ježiša“.

V roku 1926 ju jej duchovný sprievodca požiadal o napísanie súboru meditácií o duchovnom živote pre ostatné novicky. Týchto 26 spisov bolo po jej smrti (1927) publikovaných v knihe Väčšia dokonalosť (Greater perfection). Pod názvom Kvet z bardejovských záhonov ju neskôr v Kanade do slovenčiny preložil a vydal slovenský jezuita Štefan Senčík.

Ako členka Kongregácie milosrdných sestier sv. Alžbety zomrela Miriam Terézia vo veku 26 rokov 8. mája 1927 v New Jersey. Pápež Benedikt XVI. jej 10. mája 2012 prisúdil hrdinský stupeň čností, ktorý sa spája s titulom „ctihodná”.

Dekrét potvrdzujúci zázrak na príhovor sestry Miriam bol zverejnený na základe autorizácie pápeža Františka 17. decembra 2013.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sestry #blahorečenie