Ebola v Španielsku: Európska komisia sa pýta, čo sa stalo

Španielski zdravotníci uvalili po pondelkovom zistení, že sa v krajine nakazila ebolou pomocná zdravotná sestra, karanténu na ďalšie dve osoby. Pre podozrenie z možnej nákazy sú v nemocnici v Madride v izolácii a na pozorovaní manžel ošetrovateľky a muž, ktorý priletel z Nigérie.

07.10.2014 12:15 , aktualizované: 22:21
Španielsko, ebola, Madrid, zdravotné sestry, Foto: ,
Zdravotné sestry, ktoré prišli do kontaktu s nakazenou zdravotníčkou, ktorá sa starala o pacienta s ebolou.
debata (36)

Pôvodne sa do karantény dostala aj ďalšie nemocničné sestra. Testy ale nakoniec ukázali, že nakazená nie je. Informovala o tom agentúra Reuters.

Chorá ošetrovateľka je podľa všetkého prvým prípadom, keď sa priamo na území Európy nakazil človek ebolou. Doteraz k nákaze dochádzalo len v afrických krajinách, kde sa už príznaky choroby u pacientov prejavili. Výnimkou bol prípad Libérijčana Thomasa Erica Duncana, u ktorého bola ebola potvrdená až po prílete do USA.

Nakazená zdravotná sestra patrila k skupine približne tridsiatich zdravotníkov, ktorí sa starali o oboch španielskych duchovných, ktorí si ochorenie priviezli zo západnej Afriky a v Španielsku mu podľahli. Najskôr od nich sa nakazila, aj keď zdroj nákazy sa ešte oficiálne vyšetruje.

Novinári pred nemocnicou, kde sa ebolou... Foto: SITA/AP, Paul White
Španielsko, ebola, nemocnica, Madrid, Novinári pred nemocnicou, kde sa ebolou nakazila zdravotná sestra.

Šesťdesiatdeväťroč­ný Manuel García Viejo zomrel 25. septembra, ebolou sa nakazil v Sierra Leone. Sedemdesiatpäťročný misionár Miguel Pajares chorobe podľahol už v auguste, vírusom sa nakazil v Libérii. Španielska ošetrovateľka údajne dvakrát vošla do miestnosti, v ktorej García Viejo v nemocnici ležal. Raz, aby sa priamo podieľala na jeho liečbe, a druhýkrát, keď dezinfikovala izbu po jeho smrti. Zakaždým mala na sebe ochranný oblek, upozorňuje BBC.

Krátko po smrti druhého z duchovných odišla zdravotná sestra na dovolenku, zle jej začalo byť minulý utorok 30. septembra. Španielske úrady sa teraz snažia zistiť, kto každý bol so ženou v kontakte a vypracúvajú podrobný zoznam. V nemocnici Alcorcón na západe Madridu, kde bola sestra v nedeľu prijatá, identifikovali údajne 21 osôb, ktoré sa vyskytovali v jej blízkosti, napísal denník El País. Všetci boli informovaní, že musia zostať pod dohľadom a dvakrát denne si merať teplotu.

Prevoz ebolou nakazeného pacienta Manuela... Foto: SITA/AP, Uncredited
Španielsko, ebola, nemocnica, Miguel Garcia Viejo, duchovný, misionár, pacient, prevoz, letisko, karanténa Prevoz ebolou nakazeného pacienta Manuela Garciu Vieja, španielskeho duchovného, zo Sierra Leone do Španielska.

Meno asi štyridsaťročnej zdravotnej sestry nebolo zverejnené, jej stav je vraj stabilný. Je teraz na infúziách a podávajú sa jej protilátky z krvi predchádzajúcich nakazených, uviedla nemocnica v Madride.

Európska komisia vyzvala španielsku vládu, aby jej poskytla „objasnenie“ situácie ohľadom eboly v krajine a tiež krokov, ktoré prijala, aby sa nákaza ďalej nešírila. „Prioritou zostáva zistiť, čo sa vlastne stalo,“ dodal hovorca Európskej komisie.

V Európe zrejme pribudnú prípady nákazy ebolou, kontinent je ale na zvládnutie ochorenia dobre pripravený, uviedla v rozhovore pre Reuters regionálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Zsuzsanna Jakabová. „Veľmi pravdepodobne v budúcnosti dôjde k podobným prípadom, ako je ten v Španielsku,“ povedala Jakabová. „Je to pomerne nevyhnutné … vzhľadom k rozsiahlemu cestovaniu z Európy do postihnutých krajín aj naopak,“ dodala.

Podľa informácií WHO dosiahol k 1. októbru počet obetí eboly 3439 z celkovo 7492 zaznamenaných prípadov nákazy. Ebola sa prvýkrát objavila v marci v Guinei a odvtedy sa rozšírila do susednej Libérie a Sierra Leone. Prípady sa objavili aj v Nigérii a Senegale. Ide o najhoršiu epidémiu tejto choroby od roku 1976, kedy bol vírus eboly identifikovaný.

Diagnostika eboly je obtiažna, pretože prvotné symptómy môžu pripomínať napríklad chrípku. Pacienta sužuje slabosť, má teplotu, ktorá vzápätí rýchlo stúpa. Častými príznakmi sú zvracanie, hnačka, vnútorné či aj vonkajšie krvácanie, potom začínajú zlyhávať orgány, najprv pečeň a obličky. Symptómy sa môžu objaviť dva až 21 dní po nakazení. Prenáša sa krvou, sekrétmi a telesnými tekutinami chorého.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #zdravotná sestra #ebola