Europarlament schválil Jourovú za komisárku

Štyri zúčastnené výbory Európskeho parlamentu súhlasia s pôsobením slovenskej zástupkyne Věry Jourovej vo funkcii európskej komisárky pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľa a rodovú rovnosť.

07.10.2014 14:03
Věra Jourová Foto: ,
Věra Jourová bude európskou komisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľa a rodovú rovnosť.
debata (1)

Oznámili to zdroje informované o schôdzke zástupcov výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, právneho výboru, výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci a Výboru pre práva žien, ktorí o kandidatúre Jourovej rokovali.

Už pred popoludňajšou schôdzkou bolo jasné, že dva výbory s pôsobením českej kandidátky v komisii Jeana-Claudea Junckera nemajú problém: podporu Jourovej deklarovali výbor pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa a právny výbor. Naopak z výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci zaznievala aj možnosť, že by sa kandidátka mala s europoslancami ešte raz zísť.

Jourová poslanca zo štyroch výborov oslovila pri trojhodinovom vypočutí minulú stredu. Okrem troch už spomínaných to bol tiež výbor pre práva žien.

Séria 45 otázok a odpovedí ale europoslancom ku konečnému rozhodnutiu nestačila a tak musela Jourová do nedele vypracovať ešte písomné odpovede na dodatočných 32 otázok.

Europarlament nemôže jednotlivých komisárov meniť, schvaľuje však komisiu ako celok. V prípade Junckerovho tímu by mal hlasovať na konci októbra tak, aby sa nová komisia mohla ujať práce od novembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #Věra Jourová