Rusko stíha žoldniera. Vraj bojuje po boku Ukrajincov

Ruské úrady "prvýkrát v dejinách" začali stíhať vlastného občana za to, že bojuje v cudzine ako žoldnier. Oznámila to v utorok agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z justície.

07.10.2014 14:35
debata (22)

Moskovčan Roman Železnov, označovaný v médiách za nacionalistu či rovno fašistu a ideológa ruských nacistov, vraj bojuje na východe Ukrajiny v radoch vládnych síl proti proruským povstalcom. Túto informáciu zakrátko úrady potvrdili aj oficiálne.

„Hlavná vyšetrovacia správa začala trestné stíhanie Romana Železnova, skôr odsúdeného za krádež a výtržnosť, kvôli podozreniu zo spáchania trestného činu,“ povedal agentúre TASS hovorca vyšetrovateľov Vladimir Markin.

Podľa verzie vyšetrovateľov Železnov ešte v júli odcestoval na Ukrajinu a dobrovoľne sa pripojil k práporu Azov, bojujúcim s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Železnov absolvoval výcvik a potom bol nasadený v Doneckej oblasti, kde doteraz bojuje ako žoldnier spolu s ďalšími vojakmi z práporu Azov.

„Každý mesiac dostáva peňažnú odmenu vo výške 4-tisíc hrivien (asi 240 eur),“ vyhlásil Markin. Vyšetrovatelia zatiaľ prehľadali Železnovov moskovský byt a hodlajú na žoldniera vydať zatykač.

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z podpory proruských separatistov aj zbraňami a vojakmi, ale Moskva akékoľvek zapojenie do konfliktu stále popiera.

Jeden z povstaleckých predákov Alexandr Zacharčenko ešte v auguste pripustil, že po boku rebelov bojovali tri až štyri tisícky ruských dobrovoľníkov, z ktorých časť boli profesionálni vojaci, bojovali však vraj počas svojej dovolenky.

Za bojovanie v cudzine môže Rusom v prípade odsúdenia vo vlasti hroziť od troch do siedmich rokov väzenia.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #žoldnieri