Dánska premiérka žiada referendum o ignorovaní verdiktov ESĽP

Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová v utorok vyzvala na usporiadanie referenda o tom, či sa má krajina riadiť verdiktmi Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v otázke spravodlivosti a vnútorných záležitostí.

07.10.2014 15:06
Helle Thorningová-Schmidtová Foto: ,
Dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová.
debata (10)

Kodaň si pritom v minulosti zabezpečila výnimku aj z častí Maastrichtskej zmluvy z roku 1992 týkajúcich sa obrannej politiky a povinnosti prijať euro. Obyvatelia spoločnú európsku menu opätovne odmietli vo všeľudovom hlasovaní v roku 2000. Thorningová-Schmidtová o plánoch na ďalšie referendum súvisiaceho s EÚ hovorila počas utorkového príhovoru na pôde dánskeho parlamentu. Hlasovanie by pritom chcela usporiadať už po voľbách naplánovaných na september 2015.

O ignorovaní niektorých rozsudkov ESĽP pritom minulý týždeň hovoril aj britský premiér David Cameron. Kritizuje najmä fakt, že verdikty ESĽP obmedzujú právo Británie na rozhodovanie napríklad o deportácii podozrivých militantov. „Nepotrebujeme inštrukcie tohto druhu od sudcov v Štrasburgu,“ povedal Cameron na sneme Konzervatívnej strany.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #ESĽP #Helle Thorningová-Schmidtová