Maďarsko: Odmietnutie eurokomisára je politický útok

Za politický útok označil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó pondelkové rozhodnutie výboru pre kultúru Európskeho parlamentu, ktorý nesúhlasil, aby maďarský kandidát Tibor Navracsics zodpovedal v budúcej Európskej komisii za agendu týkajúcu sa oblasti vzdelávania, mládeže a občianstva.

07.10.2014 16:40
Tibor Navracsics, eurokomisár, Európska... Foto: ,
Maďarský kandidát na eurokomisára Tibor Navracsics.
debata (49)

Szijjártó to povedal novinárom po stretnutí so slovenským kolegom Miroslavom Lajčákom v Bratislave, kam zavítal na prvú zahraničnú návštevu vo funkcii ministra.

„Myslím si, že za týmto odmietnutím sú politické dôvody a že to vôbec nesúvisí s odbornými skúsenosťami a znalosťami pána Navracsicsa. Naďalej trváme na tom, že rozhodnutie nominovať pána Navracsicsa na tento post bolo dobrým rozhodnutím,“ povedal Szijjártó.

Upozornil tiež, že Navracsicsova práca na poste eurokomisára bude v prospech všetkých občanov Európskej únie. „Ten útok, ktorému musí čeliť, je kontroverzný. Je to dvojsečná zbraň, pretože nemohli napadnúť jeho odborné kompetencie, a tým pádom museli vykonštruovať z politického hľadiska takýto útok,“ kritizoval Szijjártó postup výboru europarlamentu. Szijjártó na poste šéfa maďarskej diplomacie nahradil v septembri práve Navracsicsa.

Výbor Európskeho parlamentu hlasovaním síce rozhodol, že Navracsics môže v budúcej Európskej komisii pôsobiť, ale zároveň odmietol, aby v únijnej exekutíve riadil oblasť vzdelávania, mládeže a občianstva.

Navracsics mal problémy už pri vypočutiach pred poslancami europarlamentu minulý týždeň. Rovnako ako Věra Jourová z Českej republiky či Pierre Moscovici z Francúzska musel pred pondelkovým rozhodovaním výboru písomne ​​odpovedať na doplňujúce otázky. V odpovediach sa podľa agentúr opatrne dištancoval od vlády premiéra Viktora Orbána. V odpovediach napríklad uviedol, že v demokratickej spoločnosti má sloboda a pluralita médií kľúčový význam, čomu podľa neho Orbánova vláda v niektorých prípadoch nevenovala zaslúženú pozornosť.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #Tibor Navracsics #Péter Szijjártó