Karadžič očakáva, že ho haagsky tribunál zbaví obvinení

Bývalý vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič očakáva, že výsledkom jeho päť rokov trvajúceho procesu na pôde Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) bude zbavenie všetkých obvinení z vojnových zločinov, za ktoré by mohol inak stráviť zvyšok života vo väzení.

07.10.2014 19:27
Radovan Karadžič, súd, Haag, Bosna a... Foto:
Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič v sídle Medzinárodnom trestnom tribunále pre bývalú Juhosláviu v Haagu.
debata (5)

Vyjadril sa tak počas utorňajšieho záverečného vystúpenia pred trojčlenným senátom, ktorý bude v najbližších mesiacoch zvažovať znenie rozsudku. Niekdajší prezident odšiepeneckej bosniansko-srbskej republiky sa naďalej označuje za nevinného, zatiaľ čo podľa žalobcov nesie zodpovednosť za krutosti spáchané počas vojny v Bosne práve on. V utorok sa obhajoval slovami, že „vojna sa neodohrala tak, ako by si želal“. „Bolo to hrozné a dúfajme, že sa to stalo naposledy, čo však ja neovplyvním,“ povedal 69-ročný Karadžič v Haagu.

Obvinenia voči Karadžičovi sa týkajú prevažne srebrenickej masakry z roku 1995, pri ktorej prišlo o život viac ako 8000 bosnianskych moslimov, a štvorročného obliehania Sarajeva, ktoré stálo život 10 000 ľudí. Masakra v Srebrenici je považovaná za najhorší prípad hromadného vyvražďovania na európskom kontinente od skončenia druhej svetovej vojny. Karadžič v tom čase pôsobil ako prezident bosnianskej Republiky srbskej.

Karadžiča zatkli v júli 2008 po 13 rokoch na úteku priamo v Belehrade, kde sa schovával pod falošnou identitou ľudového liečiteľa Dragana Dabiča. Ešte v roku 2012 požiadal o svoje prepustenie, keďže sa necíti byť vinný ani v jednom z 11 bodov obžaloby. Definitívny rozsudok by mal ICTY vyniesť približne v lete 2015. Predsedajúci sudca Kwon O-kon označil rozsah prípadu za „nebývalý“, keďže tribunál od roku 2009 vypočul takmer 600 svedkov a preskúmal obrovské množstvo dôkazového materiálu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ICTY #Radovan Karadžič