Výbory v stredu podporili do komisie všetkých okrem Bratušekovej

Dva výbory europarlamentu v stredu v hlasovaní odmietli podporiť slovinskú expremiérku Alenku Bratušekovú ako členku a podpredsedníčku budúcej Európskej komisie. Proti hlasovalo 112 členov výborov pre životné prostredie a pre priemysel, výskum a energetiku, za ňu len 13.

08.10.2014 12:01 , aktualizované: 22:22
Slovinská premiérka Alenka Bratušeková, Slovinsko Foto: ,
Slovinská expremiérka Alenka Bratušeková požiadala o nové vypočutie pred europoslancami.
debata (3)

Bývalá slovinská premiérka Alenka Bratušeková požiadala o opätovné vypočutie pred europoslancami. Urobila tak po tom, čo za svoje prvé vystúpenie v pondelok zožala tvrdú kritiku.

Potrebnú podporu naopak získal Španiel Miguel Arias Ca Ete, ktorý má byť komisárom pre klimatickú politiku a energetiku, bol zasa kritizovaný za svoje údajné prepojenie s ropnými spoločnosťami alebo za niektoré svoje výroky z minulosti.

Pôvodné informácie, ktoré zverejnili na Twitteri niektorí europoslanci za Zelených, pritom hovorili o tom, že kritizovaná Slovinka sama rezignovala na možné členstvo v komisii Jeana-Claudaa Junckera. Podľa slovinskej televízie to však Bratušeková poprela.

V pondelok Bratušekovú europoslanci kritizovali nielen za jej chabú znalosť problematiky, ale aj za spôsob, akým sa v zásade do komisie sama nominovala. V Slovinsku nomináciu teraz vyšetrujú.

Pred Junckerom teraz stojí otázka, kým rýchlo v komisii Bratušekovú nahradiť a či z nového slovinského člena tímu urobiť opäť podpredsedu.

Spravodajca RTVS v súvislosti s odmietnutím Bratušekovej priniesol informáciu, že post, ktorý jej mal pripadnúť, bude zverený Slovákovi Marošovi Šefčovičovi. (Viac čítajte v článku Aký post získa? Maroš Šefčovič možno nebude eurokomisárom pre dopravu.)

Fín, Angličan, Lotyš, Španiel a Francúz presvedčil

Štyria kandidáti do budúcej Európskej komisie, ktorí majú mať na starosti hospodárske portfóliá, získali v stredu večer podporu príslušných výborov europarlamentu.

Podpredsedom Európskej komisie pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschop­nosť sa tak s veľkou pravdepodobnosťou stane fínsky kandidát Jyrki Katainen, komisárom pre finančnú stabilitu, finančné služby a kapitálový trh Brit Jonathan Hill a jeho kolegom zodpovedným za hospodárske a menové záležitosti, dane a colnú úniu niekdajší francúzsky minister financií Pierre Moscovici. Prešiel aj lotyšský kandidát Valdis Dombrovskis, budúci podpredseda pre euro a sociálny dialóg.

Fínsky kandidát na podpredsedu Európskej komisie pre zamestnanosť, rast, investície a konkurencieschop­nosť Jyrki Katainen dostal dôveru výborov europarlamentu. Niekdajší fínsky premiér prešiel hladko. Pri hlasovaní ho ako člena komisie podporilo 123 europoslancov, proti bolo 40 a päť sa zdržalo. Na následnú otázku, či má kvalifikáciu na to, aby mohol zastávať svoje konkrétne portfólio, odpovedalo kladne 98 hlasujúcich, proti bolo 52 a 18 sa zdržalo. Katainen svoje trojhodinové vypočutie absolvoval ako jeden z posledných kandidátov do komisie v utorok. Oslovil hneď päť výborov: hospodársky a menový, pre zamestnanosť a sociálne veci, pre priemysel, výskum a energetiku, pre dopravu a cestovný ruch a pre regionálny rozvoj. Hlasovanie o Fínovi bolo v stredu večer prvým z trojice rozhodovaní europoslancov o členoch komisie zodpovedných za významné ekonomické portfóliá.

Europoslanci následne podporili aj budúceho britského člena komisie Jonathana Hilla. Hill, ktorý si musel svoje vypočutie ako jediný z kandidátov do tímu Jeana-Claudea Junckera zopakovať, nakoniec do komisie podporilo 46 proti 13 europoslancov z hospodárskeho a menového výboru, podporu pre konkrétne portfólio získal 42 hlasmi proti 16.

Francúzovi Moscovicimu pri vypočutí europoslanci pripomínali trvajúci vysoký rozpočtový deficit Paríža a vypýtali si písomné odpovede na dodatočné otázky. V stredu večer dostal 44 hlasov proti 12 pri otázke, či je vhodný pre prácu v komisii, jeho konkrétnu úlohu podporilo 32 proti 12 europoslancom.

Posledným, o ktorom sa v stredu hlasovalo, bolo Dombrovskis z Lotyšska. Za neho hlasovalo 73 europoslancov, proti bolo 25. Na konkrétne portfólio ho podporilo 53 proti 37 pri 11 hlasoch, ktoré sa zdržali. Pri vypočutí Lotyš oslovoval poslancov z hospodárskeho a menového výboru a výboru pre zamestnanosť a sociálne veci.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Alenka Bratušeková #Európska komisia pre energetickú úniu