Islamisti sa opäť prebili do dvoch štvrtí sýrskeho Kobani

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS) sa v stredu večer po prudkých bojoch dostali do dvoch štvrtí pohraničného mesta Kobani na severe Sýrie. Informovala o tom agentúra Reuters. Islamistov predtým donútili k čiastočnému ústupu cielené letecké údery USA a ich spojencov, ktorí sa snažia ofenzívu IS zastaviť.

08.10.2014 13:33 , aktualizované: 22:10
Sýria, Kobani, Islamský štát, islamisti, Turecko Foto: ,
O sýrske mesto Kobani sa vedú urputné boje. Tamojší Kurdi ho bránia pred bojovníkmi Islamského štátu.
debata (10)

„(Islamský štát) v stredu večer vstúpil do dvoch štvrtí s ťažkými zbraňami vrátane tankov. Zomrieť mohli civilisti, pretože sa tam veľmi intenzívne bojovalo,“ povedal jeden z predstaviteľov sýrskych Kurdov brániacich Kobani. Ďalšie spresnil, že ide o východnú časť mesta.

Sýrski aktivisti popoludní podľa agentúry AFP informovali, že letecké údery vedené Spojenými štátmi na Kobani prinútili útočníkov na určitý ústup. Spojené štáty a Spojené arabské emiráty podnikli v Sýrii počas utorka a stredy deväť náletov.

Hovorca amerického ministerstva obrany kontreadmirál John Kirby v stredu však pred novinármi pripustil, že samotné letecké údery Kobani neubránia. „Samotné nálety na to nebudú stačiť, neprinesú riešenie a mesto Kobani nezachránia,“ povedal podľa agentúry AFP.

„Bolo by treba, aby prišli schopné jednotky – sýrski povstalci a iracké vládne sily, aby bolo možné Islamský štát poraziť,“ dodal hovorca Pentagonu.

Kurdi už niekoľkokrát žiadali Spojené štáty, aby im s obranou Kobani pomohli. Doterajšie nálety ale radikálov príliš nezastavili a tí po niekoľkotýždňovom obliehaní začali toto kľúčové kurdské mesto postupne dobývať.

Ako ale uviedol Rami Abdar Rahmán z exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), „bojovníci IS boli donútení sa stiahnuť z niektorých oblastí vo východnej časti mesta Ajn al-Arab (arabský názov pre Kobani) a z jeho juhozápadných predmestí“. „Teraz už džihádisti neoperujú na západe mesta, ale stále si udržujú určité pozície na východe a na južných predmestiach,“ povedal Rahmán.

Dôvodom ich čiastočného stiahnutia sú vraj spojenecké nálety, ktoré usmrtili niekoľko bojovníkov a zasiahli najmenej štyri ich obrnené vozidlá.

Boje vyhnali z oblasti okolo 180-tisíc prevažne Kurdov, ktorí utiekli do susedného Turecka. Islamisti v pondelok vo východnej časti mesta vyvesili svoju čiernu vlajku. Spojenci vraj na ich postup reagovali zdvojnásobením leteckých úderov a zaznamenali čiastočný úspech. „Teraz sú za bránami Kobani. Bombardovanie bolo veľmi účinné a IS bol vytlačený z mnohých pozícií,“ potvrdil agentúre Reuters aj jeden z predstaviteľov Kobani. Jeden z miestnych aktivistov na Facebooku dokonca napísal, že niektoré ulice na juhovýchode mesta „sú plné mŕtvych bojovníkov DAIŠ“, čo je arabská skratka pre Islamský štát. Podľa organizácie SOHR v bojoch o mesto doteraz zahynulo najmenej 412 ľudí, skutočný počet obetí bude ale pravdepodobne ešte oveľa vyšší.

Veliteľstvo ozbrojených síl USA pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku (CENTCOM) informovalo, že Spojené štáty a Spojené arabské emiráty podnikli počas utorka a stredy deväť úderov na pozície islamistov, z toho šesť bolo zacielených do okolia mesta Kobani. Tam sa im podarilo zničiť niekoľko obrnených vozidiel aj delostrelecké batérie.

„Všetky lietadlá opustili bezpečne oblasť útoku,“ uviedlo veliteľstvo. Dodalo, že USA a ich spojenci Británia a Holandsko podnikli tiež počas uplynulých dvoch dní päť náletov na islamistov v Iraku.

Na leteckých úderoch Američanov proti pozíciám IS v Sýrii sa podieľajú Bahrajn, Jordánsko, Katar, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. V Iraku sa k Američanom pripojili Briti, Francúzi, Belgičania, Dáni a Holanďania. Nedávno potom svoje zapojenie oznámili Austrálčania a Kanaďania.

Ministri zahraničia Spojených štátov John Kerry a Británie Philip Hammond, ktorý je v USA na návšteve, v stredu podľa agentúry AP dali opatrne najavo, že nie sú proti vytvoreniu nárazníkovej zóny na sýrskom území pozdĺž hraníc s Tureckom, ako o to žiada Ankara s cieľom ochrániť turecké územie. Avšak túto vec je podľa nich potrebné starostlivo zvážiť.

Hovorca Pentagonu Kirby na svojej tlačovej konferencii k tomu poznamenal, že nárazníková zóna teraz nepatrí k zvažovaným vojenským možnostiam. Patrí ale k „hlavným témam pokračujúcich diskusií“, povedal.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ešte v utorok vyjadril obavy, že Kobani v najbližšom čase „padne“ do rúk IS a dodal, že skupina sa nedá poraziť iba leteckými náletmi. Turecké tanky sú už niekoľko dní zoradené na hranici so Sýriou, Ankara však stále váha so spustením pozemnej operácie voči islamistom. Údajne sa obáva, že bude zatiahnutá do konfliktu v Sýrii. V Turecku v utorok vypukli masové demonštrácie na podporu Kurdov, pri ktorých zahynulo 12 ľudí.

Ozbrojenci Islamského štátu zostrelili iracký vrtuľník

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát v stredu ráno zostrelili iracký vojenský vrtuľník. Pri útoku, ktorý je už druhým podobným za posledný týždeň, prišli o život obaja piloti, uviedla agentúra AP. Incident zároveň vyvolal obavy, či sa radikáli nedostali k zbraniam, ktorými by mohli ohroziť aj lietadlá spojencov na čele s USA, ktorí sa snažia zastaviť ich ofenzívu.

Podľa irackých predstaviteľov použili bojovníci IS na zostrelenie helikoptéry typu Bell 407 rakety odpaľované z ramena. Stroj sa zrútil neďaleko mesta Bajdží, ktoré leží asi 200 kilometrov severne od Bagdadu a nachádza sa tu najväčšie iracká ropná rafinéria.

Ide už o druhý zostrelený iracký vrtuľník v okolí Bajdží za posledný týždeň. Minulý piatok radikáli zasiahli helikoptéru typu Mi-35 a takisto usmrtili oboch pilotov.

Ako vyspelé zbrane majú islamisti k dispozícii, nie je jasné. Niektorí analytici sa však obávajú, že pri obsadzovaní základní irackej armády sa dostali aj k niektorým raketám zem-vzduch, ktoré by dokázali zostreliť aj lietadlá. Niektoré z európskych aeroliniek už v lete rozhodli, že sa radšej budú vyhýbať irackému vzdušnému priestoru.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Turecko #Kurdi #Islamský štát #nálety