V Sierre Leone štrajkujú likvidátori mŕtvych, ktorí podľahli ebole

Pohrebné tímy v Sierre Leone odmietajú pokračovať v likvidácii vysoko nákazlivých mŕtvych tiel ľudí, ktorí podľahli vírusu eboly. Telá tak zostávajú ležať na verejných priestranstvách hlavného mesta Freetown či doma.

08.10.2014 16:35
ebola, Libéria, USA Foto: ,
Obeť eboly na ulici.
debata (2)

Podľa stredajších informácií tamojších médií totiž štát mešká s vyplácaním príplatkov za prácu v rizikovom prostredí. Členovia približne 600-členného likvidačného tímu preto prestali pracovať.

Vláda tvrdí, že záležitosť sa im podarilo urovnať a problém je v banke, ktorá vyčlenené finančné prostriedky nedistribuovala načas. Zdržanie chce preto vyšetriť.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je však zhruba 60-percentná. Vírusom, ktorý si v štátoch západnej Afriky od decembra 2013 vyžiadal už životy viac ako 3 400 ľudí, sa nakazili aj dvaja pracovníci OSN. Jeden z nich v septembri zomrel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvoly #ebola #Sierra Leone