Ukrajina rokovala v Bruseli o pomoci s reformou jej armády

Zjednoteniu štandardov ukrajinských ozbrojených síl s operačnými pravidlami armád členských štátov Severoatlantickej aliancie a podpore reformy ukrajinskej armády bolo v stredu v Bruseli venované rokovanie nového šéfa aliancie Jensa Stoltenberga s ukrajinským ministrom zahraničia Pavlom Klimkinom.

08.10.2014 17:50
Petro Porošenko, Klimkin Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom (vľavo).
debata (28)

Podľa ukrajinských médií sa účastníci stretnutia zaoberali aj aktuálnou situáciou na východe Ukrajiny, kde už vyše mesiaca trvá oficiálne prímerie.

„Posúdili sme, ako by mala Ukrajina čo najefektívnejšie využiť pomoc, ktorá prichádza zo strany NATO,“ povedal novinárom Klimkin. Ústrednou témou rokovania bolo podľa neho využitie takzvaných trustových fondov, o ktorých vytvorení rozhodol septembrový summit aliancie v britskom Newporte.

Trustové fondy je názov dobrovoľných finančných účtov, na ktoré podľa svojho uváženia prispievajú členské štáty NATO. Podľa ukrajinskej agentúry Unian zatiaľ uvoľnila na podporu reformy ukrajinskej armády finančnú pomoc Kanada, Bulharsko, Nórsko a Litva. Peniaze majú byť určené na reformu ukrajinskej armádnej logistiky a systémov velenia, na zaistenie kybernetickej bezpečnosti a starostlivosti o vojenský personál.

Klimkin po rokovaní so Stoltenbergom vyhlásil, že niektoré finančné kanály už môže ukrajinská armáda využívať teraz, iné budú otvorené do konca tohto roka.

Stoltenberg oznámil, že sa chystá na návštevu Ukrajiny po tamojších mimoriadnych parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 26. októbra.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Pavlo Klimkin