Získa Šefčovič na problémoch eurokomisie?

Slovinku by mohol nahradiť Slovák. "Všetky alternatívy sú možné,“ povedal pre Pravdu zdroj z prostredia Európskeho parlamentu (EP). Reagoval tak na špekulácie, že bývalá slovinská premiérka Alenka Bratušeková vypadne z Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera.

08.10.2014 18:45 , aktualizované: 19:30
Maroš Šefčovič, eurokomisár, EÚ, Brusel Foto: ,
Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič počas vypočúvania v Európskom parlamente.
debata (3)

Miesto po nej by prevzal slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič. Bratušekovú v stredu jasne odmietli dva výbory EP v pomere hlasov 112 ku 13.

Zmeny na postoch

Znamenalo by to však premiešanie postov. "Európski ľudovci nechcú zmeny v komisii. O abdikácii Bratušekovej sa však rokuje,“ uviedol v stredu na sociálnej sieti Twitter český europoslanec za ľudovcov Tomáš Zdechovský. Reagoval tak na otázku Pravdy, či sa v Junckerovom tíme vymenia ľudia.

Bratušeková mala byť podpredsedníčkou komisie. Juncker jej pridelil energetickú úniu. Veľmi zle však zvládla vypočúvanie v EP. Kritizovali ju prakticky všetci. Okrem toho Bratušekovej vyčítajú aj to, že sa do veľkej miery do komisie nominovala sama. Súčasná slovinská vláda jej vôbec nie je naklonená. Slovinská expremiérka na Facebooku napísala, že za problémami, ktorým čelí, vidí práve neprajníkov z vlastnej krajiny. Včera sa dobrovoľne nechcela vzdať postu v komisii.

Denník Financial Times videl možné riešenie v zmene kresiel. Na miesto Bratušekovej by sa posunul Šefčovič, ktorý má v tejto chvíli na starosti dopravu a vesmír. V štruktúre Junckerovho tímu by sa tak ako jeden z podpredsedov dostal vyššie. Šefčovičovo portfólio by prebral Maďar Tibor Navracsics a jeho zase Slovinka Tanja Fajonová.

Tieto rošády však majú viacero slabín. Bratušeková patrí ku skupine liberálov, ktorí by jej odchodom stratili post v komisii. Presunom Šefčoviča na podpredsednícke miesto by získali socialisti, čo sa nemusí páčiť ľudovcom, a ani liberálom. Problémom však môže byť tiež to, že nie je žena.

Rovnako nie je úplne jasné, čo s Navracsicsom. Člena pravicového Fideszu europoslanci v príslušnom výbore za komisára odobrili. Uviedli však, že nechcú, aby zodpovedal za celé svoje portfólio. To zahŕňa kultúru, vzdelávanie, mládež a občianstvo. Je otázne, či bude EP spokojný s tím, že by Navracsics zrazu dostal rezort dopravy.

Napäté hlasovanie

Podľa internetovej stránky euractiv.com je tak pravdepodobné, že Juncker bude musieť so svojím tímom niečo robiť. Vo štvrtok sa stretáva Konferencia predsedov Európskeho parlamentu. Má formálne uzavrieť vypočúvania a zhodnotiť ich. Euractiv tvrdí, že jej odkaz bude, že Juncker niečo zmeniť musí. Inak nemôže rátať s podporou EP. Konferenciu tvoria šéf europarlamentu, predsedovia politických skupín a zástupca nezaradených europoslancov.

O Junckerovej komisii ako celku má europarlament hlasovať 22. októbra.

Šefčovič zvládol vypočúvania veľmi dobre

Kým jeho kolegovia tŕpnu, ako skončia, slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič vie, že na vypočúvaní pred europoslancami dopadol minulý týždeň dobre. Nejde len o to, že bez výraznejších problémov prešiel grilovaním, ale aj o celkové hodnotenie, ktoré odišlo na stôl Konferencie predsedov výborov v Európskom parlamente (EP).

Dokument ešte nie je verejný, ale Pravde zdroje z prostredia európskej politiky potvrdili, že vyznieva jednoznačne v Šefčovičov prospech. Slovák má mať v komisii Jeana-Clauda Junckera na starosti dopravu a vesmír.

"Pán Šefčovič je dobre kvalifikovaný nominant, s vysokým stupňom nezávislosti, profesionálnymi schopnosťami, skúsenosťami a európskou angažovanosťou. Ukazuje to aj jeho pôsobenie na poste podpredsedu Európskej komisie zodpovedného za medziinštituci­onálne vzťahy a administratívu,“ uvádza hodnotenie Výboru pre dopravu a turizmus.

Podľa dokumentu slovenský zástupca v EK ukázal vysokú mieru pripravenosti a viditeľné schopnosti rýchlo pochopiť a zvládnuť všetky dôležité aspekty budúceho portfólia. "Je to napriek tomu, že Šefčovič sa predtým nezaoberal problémami, ktoré bude mať na novom mieste na starosti,“ uviedol výbor.

V hodnotení prakticky zaznela len jediná výčitka. Šefčovič podľa výboru neodpovedal detailne na otázky viacerých jeho členov týkajúce sa špecifických projektov infraštruktúry.

Odborníčka na EÚ a dopravu Helene Dyrhagueová pripomína, že Šefčovičovou výhodou môže byť aj fakt, že prešiel sitom volieb do Európskeho parlamentu. Expertka z univerzity v dánskom Roskilde však tiež upozorňuje na úskalia jeho portfólia. "V oblasti dopravy sa prejavujú silné národné politické preferencie a ekonomické záujmy priemyslu a odborových zväzov,“ povedala pre Pravdu Dyrhagueová.

Výbor Európskeho parlamentu však predpokladá, že to Šefčovič zvládne. "Celkovo očakávame, že preukáže silné a rozhodné líderstvo v oblasti dopravy a vesmíru v úzkej spolupráci s príslušnými eurokomisármi a podpredsedami novej EK. Tieto iniciatívy by mali prispieť k ekonomickému rastu a vytváraniu pracovných miest v sektore dopravy,“ uviedli europoslanci na adresu slovenského komisára.

Na internetovej stránke digital-diplomacy.eu, ktorá hodnotila vystúpenia všetkých členov tímu Jeana-Clauda Junckera v EP, dostal Šefčovič sedem bodov z desiatich. Najvyššiu známku si od odborníkov na európsku politiku vyslúžil chorvátsky eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimic. Získal 9,5 bodu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európsky parlament #Jean-Claude Juncker #Maroš Šefčovič #eurokomisár