Lietadlá koalície útočili na islamistov v Sýrii a Iraku

Spojenými štátmi vedená koalícia podnikla osem nových náletov na pozície extrémistov z Islamského štátu (IŠ) pri sýrskom hraničnom meste Kobani, o ktoré sa v posledných hodinách vedú ťažké boje.

09.10.2014 07:54
Sýria, Kobani Foto: ,
Obrovský oblak dymu stúpa po nálete v meste Kobani v Sýrii.
debata (8)

Informovalo o tom v stredu veliteľstvo americkej armády, podľa ktorého väčšiu časť strategicky dôležitého mesta stále ovládajú sýrski Kurdi, ktorí čelia ofenzíva IŠ.

Počas náletov, ku ktorým sa vedľa amerických lietadiel pridalo Jordánsko, bolo zničených päť obrnených vozov islamistov, zásobáreň alebo kontrolné a logistické centrá. Či mali údery nejaký vplyv na ofenzívu radikálov, to americké velenie neuviedlo.

Ozbrojenci z IŠ v stredu večer po intenzívnych bojoch dostali do dvoch štvrtí Kobani, ktorého dobytie by im umožnilo kontrolu súvislej oblasti pri hraniciach s Tureckom. Predchádzajúce Američanmi vedené nálety podľa sýrskych aktivistov prinútili útočníkov k určitému ústupu, tí sa však vraj o ovládnutie mesta naďalej pokúšajú.

Kurdi už niekoľkokrát v priebehu minulých týždňov žiadali Spojené štáty, aby im s obranou Kobani pomohli. Doterajšie nálety ale radikálov príliš nezastavili a tí po niekoľkotýždňovom obliehaní začali toto kľúčové kurdské mesto postupne dobývať.

Pentagon v stredu pripustil, že samotné letecké údery k záchrane Kobani pred radikálmi stačiť nebudú.

Austrália prvýkrát poslala stíhačky na Islamský štát v Iraku

Austrálske stíhačky v noci prvýkrát udreli na pozície extrémistov z Islamského štátu v Iraku. Podľa agentúry Reuters to oznámila austrálska armáda. Lietadlá zhodili na islamistov dve bomby. Austrálska vláda minulý týždeň rozhodla o tom, že sa krajina pripojí ku koalícii vedenej Spojenými štátmi, a okrem lietadiel vyšle do oblasti tiež zvláštne vojenské jednotky. Lietadlá F / A-18F Super Hornet zhodili v noci dve bomby na zacielené na vybavenie islamistov. Všetky lietadlá sa potom bezpečne vrátili na základňu, uviedli austrálske obranné sily vo vyhlásení.

Austrália sa ako ďalšia z rady krajín zapojila do priamej vojenskej akcie. Až doteraz sa pôsobenie austrálskeho letectva v Iraku obmedzovalo na dodávky humanitárnej pomoci alebo zbraní vládnym silám. O chystanom nasadení stíhačiek sa ale vedelo, v rámci príprav premiér už minulý mesiac vyslal na americkú základňu v Spojených arabských emirátoch 600 mužov a šesť bojových lietadiel. Schválené nasadenie austrálskych vojakov, ktorí majú asistovať irackej armáde priamo v krajine, však expertov prekvapilo.

Podobný zásah proti IŠ v Sýrii, kde sa k USA pridali zatiaľ iba moslimské krajiny, Austrália podľa premiéra Tonyho Abbot neplánuje.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #Irak #Islamský štát