Belošský policajt neďaleko amerického Fergusonu zabil černocha

Belošský policajt pri prestrelke v americkom St. Louis zabil černocha. Nový incident sa odohral len niekoľko kilometrov od stále nepokojného predmestia Ferguson, kde v auguste iný belošský policajt zastrelil neozbrojeného černocha Michaela Browna, čo vyvolalo sériu násilných protestov.

09.10.2014 08:53
St. Louis, Ferguson, polícia, demonštrácie Foto: ,
Demonštrácie vo Fergusone.
debata (34)

Udalosť, o ktorej vo štvrtok agentúra Reuters informovala, sa stala v stredu. Policajt začal prenasledovať skupinku štyroch ľudí, ktorá utiekla, keď ho zbadala. Jedného z nich sa mu nakoniec podarilo dobehnúť, ten ale vytiahol zbraň a vystrelil na neho. Policajt, ktorý nebol zranený, streľbu opätoval a mladíka zabil.

Na mieste sa krátko potom zhromaždilo asi 200 ľudí, ktorí proti zásahu demonštrovali. Istá žena v rozhovore s miestnymi novinami St. Louis Post-Dispatch vyhlásila, že je sesternicou obete a že jej bratranec bol neozbrojený. „Mal v ruke sendvič a oni si mysleli, že je to zbraň. Je to úplne rovnaké ako v prípade Michaela Browna,“ povedala.

Polícia však tvrdí, že na mieste streľby našla zbraň. Z médií je tiež známe, že policajt bol mimo službu, ale mal na sebe uniformu, hoci v tom čase pracoval pre svojho druhého zamestnávateľa v istej bezpečnostnej agentúre.

Incident, pri ktorom v polovici augusta vo Fergusone policajt Darren Wilson zastrelil Browna šiestimi ranami, vyšetruje FBI. Kým niektorí miestni tvrdia, že mal černoch v tú chvíľu ruky nad hlavou a vzdával sa, podľa polície mladík, ktorý bol údajne podozrivý v súvislosti s lúpežou, policajta napadol. O prípadnom obvinení policajta rozhodne veľká porota, ktorá oznámi svoje rozhodnutie najskôr v novembri.

Smrť černocha vyvolala rozsiahle protesty, kvôli ktorým štát Missouri v oblasti na niekoľko nocí vyhlásil mimoriadny stav. Situácia sa neskôr upokojila, na 21-tisícovom predmestí St. Louis ale stále panuje napätie.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ferguson #St. Louis