Anektovaný Krym povedie aj naďalej Aksionov

V čele ukrajinského autonómneho polostrova Krymu, ktorý v marci anektovalo Rusko, bude stáť doterajší úradujúci premiér Sergej Aksionov.

09.10.2014 11:15
Sergej Aksionov Foto: ,
Sergej Aksionov.
debata (25)

V štvrtok ho do funkcie podľa agentúry TASS za podpory aj jeho dvoch protikandidátov zvolil parlament Krymskej republiky, ktorá je spoločne s federálnym mestom Sevastopol súčasťou Ruskej federácie. Vo štvrtok si svojho predáka z trojice kandidátov vybraných ruským prezidentom Vladimirom Putinom zvolí tiež Sevastopol, voľba je plánovaná na popoludnie.

Hlasovanie pre Aksionova bolo v novom krymskom parlamente, ktorý vzišiel zo septembrových volieb, jednomyseľné, dostal všetkých 75 hlasov. Aksionova podporili aj krymský minister pre ekológiu a prírodné zdroje Gennadij Narajev a ruský zákonodarca Alexander Terenťjev, ktorých kandidatúru spolu s Aksionovovou navrhol prezident Putin.

Aksionov, ktorý čelí západným sankciám, stál na čele udalostí, ktoré viedli k jednostrannému odtrhnutiu Krymu od Ukrajiny a jeho pričleneniu k Rusku. Dňa 1. marca ohlásil, že preberá všetku kontrolu nad bezpečnostnými silami na polostrove a zároveň požiadal Putina o pomoc. Ratifikačný proces prijatia Krymskej republiky spolu so Sevastopolom do Ruskej federácie bol oficiálne zavŕšený 21. marca.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Aksionov