Bielorusko a Kazachstan pokročili s ratifikáciou únie s Ruskom

Bieloruská Snemovňa poslancov, čiže dolná komora parlamentu, vo štvrtok ratifikovala zmluvu o Euroázijskej hospodárskej únii (EAHU). Rovnaký krok učinil i kazašský Senát, kde zákon o vzniku ekonomického zväzku Ruska, Bieloruska a Kazachstanu, ktorý začne fungovať od 1. januára 2015, musí podpísať ešte prezident Nursultan Nazarbajev. Rusko ratifikačný proces zavŕšilo začiatkom októbra.

09.10.2014 13:06
Putin, Lukašenko Foto: ,
Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.
debata (27)

Horná komora bieloruského parlamentu Rada republiky by o ratifikácii podľa agentúry RIA Novosti mala jednať ešte počas štvrtku. Akonáhle zákonodarcovia svoj súhlas vyslovia, podpíše príslušný zákon ešte prezident Alexander Lukašenko.

Zmluvu o vzniku EAHU podpísali prezidenti Ruska, Kazachstanu a Bieloruska v kazašskej metropole Astane na konci mája. Jednotný euroázijský trh so 170 miliónmi obyvateľov má byť po Európskej únii, Spojených štátoch a Číne ďalším centrom svetovej ekonomiky. EAHU je založená na rusko-kazašsko-bieloruskej colnej únii a jednotnom trhu. Ešte v tomto roku by sa k paktu mali pripojiť Kirgizsko a Arménsko. Rusko ako iniciátor únie dúfa, že nasledovať budú ďalšie postsovietske štá­ty.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #kazachstan #Vladimir Putin #Nursultan Nazarbajev #Alexandr Lukašenko #Euroázijská únia