Juncker oznámil, že Bratušeková rezignovala na post v komisii

Alenka Bratušeková zo Slovinska rezignovala na funkciu v budúcej Európskej komisii. Vo vyhlásení to vo štvrtok oznámil predseda budúcej komisie Jean-Claude Juncker.

09.10.2014 14:29 , aktualizované: 15:38
Slovinská premiérka Alenka Bratušeková, Slovinsko Foto: ,
Slovinská expremiérka Alenka Bratušeková ako kandidátka na eurokomisárku neuspela.
debata

Bratušeková, ktorá mala byť podpredsedníčkou komisie pre energetickú úniu, tento týždeň nezvládla vypočutia v Európskom parlamente a nezískala podporu príslušných výborov.

„Jej rozhodnutie je výrazom oddanosti Európskej únii, Slovinsku a demokratickému procesu,“ uviedol Juncker. Bratušeková mu vraj svojím rozhodnutím pomáha doriešiť zloženie jeho Európskej komisie, na ňom pracuje spoločne s členskými krajinami a europarlamentu.

Juncker dodal, že je v tejto veci v tesnom kontakte so slovinským premiérom Mirom Cerarom a vedením europarlamentu.

Slovinskou eurokomisárkou by mohla byť Fajonová

Bratušekovú odmietli po jej nevydarenom pondelkovom vypočutí v stredu večer podporiť príslušné výbory Európskeho parlamentu. Juncker je podľa hovorcu teraz v kontakte ako s europarlamentom, tak aj so slovinskou vládou.

Dve najväčšie frakcie Európskeho parlamentu, teda európski ľudovci (EPP) a socialisti (S & D), vydali okolo poludnia svoje vlastné vyhlásenia, v ktorých jasne naznačujú, že novou slovinskou komisárkou by sa mala stať socialistická europoslankyňa Tanja Fajonová. „EPP podporí len ženu so skúsenosťami,“ uviedol šéf frakcie EPP Manfred Weber.

Europoslankyňa by podľa neho takúto požiadavku „perfektne spĺňala“. Pripomenul tiež, že Fajonová bola medzi trojicou mien na predbežnom zozname, z ktorého nakoniec Juncker v lete vybral Bratušekovú.

Líder socialistov Gianni Pittella má Fajonovú za „prirodzenú kandidátku“, ktorá už preukázala svoju kompetentnosť a schopnosti. Jej príchod do Junckerovho tímu by podľa S & D zaručoval, že nová komisia začne pracovať podľa pôvodného časového plánu.

Európsky parlament schvaľuje komisiu len ako celok, konkrétne zloženie je na predsedovi komisie a na členských krajinách. V minulosti si už ale poslanci dokázali v personálnom obsadení komisie vynútiť niektoré zmeny.

Tento rok by mal europarlament podľa plánu o Junckerovej komisii hlasovať na plenárnom zasadnutí 22. októbra a nový tím by mal začať od novembra pracovať. Margaritis Schinas, hovorca predsedu budúcej komisie Jeana-Claudea Junckera, pripustil, že proces môže kvôli situácii okolo Bratušekovej nabrať meškanie.

„Juncker je spokojný s kladným výsledkom 26 z 27 vypočutí vo výboroch. Lopta je na strane Európskeho parlamentu,“ poznamenal hovorca. Vysvetlil, že proces vypočutia vo výboroch teraz musí formálne ukončiť vedenie europarlamentu a Juncker práve na takýto krok čaká. Okrem Bratušekovej výbory nakoniec všetkých ostatných kandidátov podporili.

Rokovanie predsedov výborov a šéfov politických frakcií, ktoré by mala závery vypočutia formalizovať, už bolo odložené zo štvrtka na budúci týždeň.

Na približne hodinovej tlačovej konferencii ale Schinas jasne neodpovedal na otázku, ako by jeho šéf a budúci predseda komisie postupoval, keby Bratušeková sama na členstvo v komisii nerezignovala.

Niekoľkokrát opakoval, že teraz vzniknutej situácii majú pomôcť po právnej aj pragmatickej stránke vyriešiť nepretržite vedené Junckerove politické kontakty na najvyššej úrovni. Za to, aby post, ktorý Bratušeková uvoľnila, obsadila žena, sa vo štvrtok vyslovila končiaca eurokomisárka pre digitálnu agendu Nellie Kroesová. Pred časom vyzvala Junckera, aby komisiu zostavil s najmenej desiatimi ženami v tíme. Ak by slovinskú expremiérku nahradil muž, bolo by v budúcej komisii žien iba osem.

debata chyba
Viac na túto tému: #Alenka Bratušeková