Ukrajinský prezident podpísal lustračný zákon

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok podpísal lustračný zákon, ktorý ukrajinský parlament schválil v polovici septembra. Zákon nariaďuje previerky všetkých štátnych úradníkov a zamestnancov miestnych samospráv, ktorí boli v úrade počas funkčného obdobia zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča.

09.10.2014 16:10
debata (12)

Blokuje tiež prístup bývalých komunistických funkcionárov a pracovníkovi sovietskych represívnych zložiek do orgánov výkonnej moci.

Nový zákon má štátnu správu očistiť od ľudí spojených so zvrhnutým promoskovským režimom a od sovietskych agentov. Je súčasťou balíka demokratických reforiem, ktorými chce nové ukrajinské vedenie priblížiť systém administratívnej správy európskym štandardom.

Lustrácie sa vzťahujú na zamestnancov štátnych orgánov, ktorí boli do svojich funkcií dosadení v období od 25. februára 2010, keď bol Janukovyč zvolený za prezidenta, do 22. februára tohto roka, keď bol ľudovým povstaním zvrhnutý. Na zástupcov vo volených funkciách sa zákon nevzťahuje.

Posty vo výkonných orgánoch štátnej moci navyše nesmú vykonávať ľudia, ktorí do rozpadu ZSSR v roku 1991 vykonávali významné funkcie v komunistickej strane a jej mládežníckej organizácii, v armádnych politických zložkách, na sovietskom ministerstve vnútra a tajných službách.

Zákaz uchádzať sa o povolania v štátnych úradoch sa vzťahuje aj na osoby, ktoré prenasledovali aktivistov ukrajinského národnooslobod­zovacieho hnutia počas druhej svetovej vojny a po nej. Obsadenie postov v štátnej správe bude zakázané aj tým, ktorí sa podieľali na násilnom potláčaní demonštrácií, ktoré viedli k Janukovyčov­mu pádu.

Podľa ukrajinských médií sa nový zákon bude vzťahovať asi na milión osôb. Podliehať mu budú všetci ministri ukrajinskej vlády. Vzťahovať sa naopak nebude na prezidenta Petra Porošenka zvoleného hlasovaním v priamych voľbách. Porošenko bol od marca do decembra 2012 ministrom ekonomického rozvoja a obchodu vo vláde Janukovyčovho premiéra Mykolu Azarova.

Podľa niektorých ukrajinských právnych expertov môže byť lustračný zákon protiústavný, pretože nariaďuje plošný postih a vedie k uplatňovaniu princípu kolektívnej viny. Podľa kritikov môže nová právna norma na Ukrajine odštartovať „hon na čarodejnice“.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Ukrajina #lustračný zákon #Petro Porošenko