Estónsko schválilo zákon o registrovanom partnerstve

Estónsky parlament vo štvrtok ako prvý na území bývalého Sovietskeho zväzu schválil zákon o registrovanom partnerstve, ktorý sa vzťahuje aj na osoby rovnakého pohlavia. Nový "zákon o spolužití" bol schválený tesnou väčšinou 40 proti 38 hlasom, desiati hlasujúci sa zdržali. Ak novú právnu normu schváli prezident, nadobudne zákon účinnosť od roku 2016.

09.10.2014 16:20
debata (3)

Schváleniu zákona predchádzala pomerne búrlivá diskusia. Podľa prieskumov sa proti registrovaným zväzkom stavajú dve tretiny Estóncov. Do čela odporcov sa postavil estónsky fond Na podporu rodiny a tradícií. Jeho aktivisti tvrdia, že registrované partnerstvo naruší morálne základy estónskej spoločnosti.

Stúpenci zákona, naopak, tvrdia, že spoločnosť sa v jeho dôsledku stane zdravšou a tolerantnejšou.

Zákon za určitých okolností povoľuje registrovaným párom aj adopciu.

Estónsko sa tak postavilo do čela postsovietskych krajín v úsilí o zákonom garantovaný rešpekt voči právam homosexuálnej menšiny. Opačnou cestou sa vydalo Rusko, ktoré vlani schválilo silne kontroverzný zákon o zákaze propagácie homosexuality medzi mládežou. Homosexualita bola na území bývalého ZSSR trestná a v Rusku prežívajú hlboké predsudky voči gayom a lesbám dodnes.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #gayovia #lesby #registrované partnerstvá #LGBTI+