Slovinskou kandidátkou na komisárku je ministerka Bulcová

Slovinský premiér Miro Cerar zvolil za kandidátku na eurokomisárku terajšiu vicepremiérku a ministerku bez portfeja Violetu Bulcovú.

10.10.2014 12:54
Miro Cerar Foto: ,
Slovinský premiér Miro Cerar si presadil kandidátku Violetu Bulcovú údajne aj napriek odporu koaličných partnerov.
debata (1)

Presadil si ju údajne aj napriek odporu svojich koaličných partnerov. Bulcová má nahradiť Alenku Bratušekovú, ktorá na prácu v komisii rezignovala po tom, čo nezvládla vypočutia v Európskom parlamente a nezískala podporu príslušných výborov.

Bulcová je síce ministerkou bez kresla, v slovinskej vláde má ale na starosti rozvoj, strategické projekty a kohéziu. Ministerkou sa stala až tento rok v septembri po tom, čo sa ujal vlády nový Cerarov kabinet.

Slovinská expremiérka Bratušeková bola jediná z 27 budúcich komisárov a podpredsedov komisie, ktorú niektoré z výborov europarlamentu odmietli potvrdiť. Vypočutie absolvovala v pondelok a v stredu proti nej hlasovalo 112 členov výboru pre životné prostredie a výboru pre priemysel, výskum a energetiku, za bolo len 13. Kritizovaná bola nielen za malú znalosť prideleného portfólia, ale aj za to, že sa do komisie za Slovinsko v podstate nominovala sama.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Alenka Bratušeková #Miro Cerar #Violeta Bulcová