Stav sestry nakazenej ebolou je stabilný, v izolácii je 14 ľudí

Zdravotný stav španielskej ošetrovateľky nakazenej ebolou je vážny, ale stabilný. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa nemocnice v Madride, kde ženu lieči.

10.10.2014 16:01
ebola, Španielsko Foto: ,
Manžel španielskej zdravotnej sestry nakazenej ebolou sa vykláňa z okna s izolačnom oddelení, kým zdravotníci v ochranných oblekoch pracujú v miestnosti nad ním.
debata (7)

Vo štvrtok pritom lekári oznámili, že sa jej stav zhoršil. Nemocnica zároveň prijala vo štvrtok večer na pozorovanie ďalších sedem ľudí, ktorí boli s chorou zdravotnou sestrou Teresou Romerovou v kontakte.

Lekári žiadne ďalšie detaily ohľadom stavu nakazenej ošetrovateľky nezverejnili s odkazom na rešpektovanie jej súkromia. Nemocničný hovorca ale informoval, že do izolácie prijali ďalších sedem ľudí, ktorých teraz budú pozorovať, či nevykazujú príznaky smrtiaceho vírusu. Medzi týmito siedmimi ľuďmi sú vraj dve kaderníčky, ktoré Romerová navštívila predtým, než jej diagnostikovali ebolu, a tiež zamestnanec nemocnice, ktorý sa o ňu po jej prijatí staral. Všetci vraj prišli do nemocnice dobrovoľne.

V špeciálne vyčlenenej jednotke na šiestom poschodí nemocnice sa tak teraz nachádza už 14 ľudí. Je medzi nimi 44-ročná Romerová, jej manžel a zdravotníci, ktorí sa o ňu starali po jej pondelkovom nástupe do nemocnice. Nikto z nich okrem Romerovej zatiaľ nemal pozitívny test na ebolu.

Španielska zdravotná sestra je prvou osobou, ktorá sa ebolou nakazila mimo západnej Afriky pri ošetrovaní chorých. Starala sa totiž o dvoch španielskych kňazov, ktorí sa vírusom nakazili v Libérii a Sierra Leone a následne mu v Španielsku podľahli. K nákaze pravdepodobne došlo, keď sa ošetrovateľka kontaminovanými rukavicami omylom dotkla svojej tváre.

Ebola tento rok usmrtila vyše 3860 z viac ako 8000 nakazených. Epidémiou je najpostihnutejšia západná Afrika – konkrétne štáty Sierra Leone, Guinea, Libéria, Nigéria a Senegal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #ebola