Janov zasiahli bleskové povodne, spôsobili chaos v doprave

Janov zažil chaotický deň, ktorý spôsobili náhle záplavy. Nočný lejak spôsobil vyliatie miestnej rieky a potokov z brehov. Voda strhávala autá a spôsobila výpadky dodávok elektrickej energie.

10.10.2014 17:01
debata (2)

Historický prístav a jeho okolie pokryla vrstva bahna. Povodeň si vyžiadala najmenej jednu obeť. Podľa agentúry ANSA sa janovský starosta Marco Doria ospravedlňoval obyvateľom za to, že mestské úrady zlyhali, keď ich včas nevarovali pred nebezpečenstvom.

Povodeň bola totiž pre všetkých prekvapením. V priebehu len 12 hodín napršalo vyše 26 centimetrov zrážok. Starosta dodal, že požiada regionálne úrady, aby vyhlásili v Janove stav núdze.

Zatiaľ jedinou obeťou je 56-ročný ošetrovateľ zo štvrte Brignole. Kým školy a obchody zostali v meste zatvorené, úrady aspoň dodatočne vyzvali občanov, aby sa zbytočne do centra, ktoré postihla dopravná kalamita, nevydali autom.

Ľuďom, ktorí boli nútení dočasne opustiť domovy, pomáhalo asi 50 dobrovoľníkov Červeného kríža, ktorý im prerozdeľoval prikrývky a pomáhal im hľadať ich príbuzných. Polícia zatkla štyroch ľudí, ktorí sa naopak v opustených priestoroch pokúšali rabovať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #janov #záplavy #obeť #lejak