UKIP prenikla do parlamentu

Strana nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) prelomila politickú bariéru. V doplňujúcich voľbách do britského parlamentu v obvode Clacton na východe Anglicka uspel za euroskeptikov Douglas Carswell. Je to prvý raz v histórii, čo UKIP prenikla do Dolnej snemovne.

11.10.2014 08:14
Douglas Carswell, Nigel Farage Foto: ,
Douglas Carswell (vľavo), prvý zvolený poslanec britského parlamentu za UKIP, so šéfom euroskeptikov Nigelom Faragom.
debata (5)

Carswell nedávno skončil členstvo u vládnych konzervatívcov a prešiel k euroskeptikom. Vo voľbách získal 60 percent hlasov. Ďaleko za sebou zanechal súperov z dvoch tradičných britských strán, teda konzervatívcov a labouristov. Carswell bol na to patrične hrdý.

"Myslia si o nás, že sme len Konzervatívna strana v exile. Dnes však tento mýtus zomrel,“ vyhlásil pre televíziu Sky News. "Sme inou stranou, zastupujeme celú Britániu a všetkých Britov. Bývalých nespokojných voličov labouristov, ktorí sa už vykašľali na politiku, rovnako ako aj tradičných konzervatívnych voličov. Toto je niečo nové, toto je niečo iné,“ povedal Carswell.

Už na budúci rok sa konajú v Británii parlamentné voľby. V tejto chvíli by UKIP podporilo asi 15 percent hlasujúcich. Vôbec však nie je jasné, či sa ďalší členovia euroskeptickej strany do parlamentu dostanú. UKIP však využíva protieurópske a protiimigračné nálady Britov a ich nespokojnosť s tradičnou politikou.

Hoci euroskeptici odoberajú podporu pravici aj ľavici, ich prípadný úspech v parlamentných voľbách by mohol pomôcť labouristom.

"Vyzerá to tak, že poškodia skôr konzervatívcov,“ povedal pre pravdu britský politológ Mark Shephard z univerzity v Strathclyde. "Dobrý výsledok UKIP by mohol pomôcť labouristom k víťazstvu vo voľbách, lebo hlasy na pravici sa rozdelia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #euroskeptici #Douglas Carswell