Svet si na reakciu nositeľky Nobelovej ceny počkal, kým sa vrátila z vyučovania

O tom, že sa ocitla v spoločnosti Nelsona Mandelu, Martina Luthera Kinga, Matky Terezy či dalajlámu, sa pakistanská tínedžerka dozvedela v škole, na hodine chémie. Sedemnásťročná Malala Júsufzaiová sa v piatok stala najmladšou laureátkou 95 ročníkov udeľovania Nobelovej ceny za mier.

11.10.2014 08:00
Malala Jusufzaiová Foto: ,
Malala Jusufzaiová sa dozvedela o tom, že jej bola udelená Nobelova cena za mier, v škole.
debata (5)

Bojovníčka za práva dievčat na vzdelanie sa o ocenenie delí so šesťdesiatročným Kailášom Satjárthím, indickým aktivistom proti nútenej detskej práci.

Malalu prirovnávajú k Anne Frankovej, židovskému dievčaťu, ktoré si v čase holokaustu v úkryte písalo denník. Mala iba 11 rokov, keď si na portáli BBC začala viesť blog. Za to, ako opisovala život v rodnom údolí Svát pod krutovládou Talibanu a ako sa domáhala práva dievčat na vzdelanie, ju islamskí fanatici odsúdili na smrť. Pred dvoma rokmi iba zázrakom prežila útok ozbrojencov, ktorí si ju vystriehli v školskom autobuse. Vtedy 15-ročnú dievčinu strelili do hlavy a krku. Podrobila sa niekoľkým operáciám v anglickom Birminghame, kde sa po uzdravení usadila a popri študentských povinnostiach vedie nadáciu za vzdelávanie dievčat vo svete.

„Napriek svojej mladosti Malala Júsufzaiová už viacero rokov bojovala za právo dievčat na vzdelanie a ukázala príklad, že aj deti a mladí ľudia môžu prispieť k zlepšeniu ich vlastnej situácie,“ ocenil jej zásluhy Thorbjörn Jagland, šéf Nórskeho Nobelovho výboru.

Malala sa stala celosvetovou ikonou

Napísala bestseller Volám sa Malala a stala sa celosvetovou ikonou. Prijal ju americký prezident i britská kráľovná, predniesla prejav v OSN. „Učebnice a perá sú naše najmocnejšie zbrane. Dieťa s učiteľom a pero s učebnicou môžu zmeniť svet,“ vyhlásila. Ten prejav bol podľa Kristiana Berga Harpvikena, riaditeľa Inštitútu pre výskum mieru v Osle, jedným z najviac inšpirujúcich, aké vlani odzneli na pôde OSN. Harpviken už vlani Malalu favorizoval medzi kandidátmi na Nobelovu cenu. „Jej príbeh vyznieva nielen dojímavo. Upriamila pozornosť na právo získať vzdelanie všade tam, kde zúria vojny, kde sú ničené školy, kde nenávisť alebo predsudky zabraňujú deťom učiť sa. Vzdelanosť súvisí s mierom, pretože vedomosti odrádzajú človeka od toho, aby vyhľadával násilie,“ povedal pre Pravdu.

„Samozrejme, že vyvstáva otázka o mladom veku,“ pripustil Harpviken v súvislosti s tým, že už bezmála storočie nik mladší ako tridsať rokov Nobelovu cenu nezískal. „Keď si však všimnete integritu osobnosti tohto dievčaťa, tak Malala je už dostatočne vyspelá na to, aby mohla byť ocenená cenou mieru,“ dodal.

Na reakciu ocenenej si svet musel počkať, až kým sa vrátila z vyučovania. „Môj odkaz pre všetky deti na celom svete je, že by sa mali postaviť za svoje práva,“ vyhlásila. Ako dodala, cíti sa poctená, že sa o cenu delí práve Kailášom Satjárthím.

Kailáš Satjárthí zasvätil život boju proti... Foto: Reuters, Adnan Abidi
NOBEL-PRIZE/PEACE Kailáš Satjárthí zasvätil život boju proti zneužívaniu detí na prácu.

Boj proti detskej práci

Niekdajší elektroinžinier sa pred troma desaťročiami vzdal svojej profesie, aby bojoval proti zneužívaniu detí na prácu. „Je to pocta všetkým deťom, ktoré stále trpia v otroctve, pri nútených prácach a v dôsledku obchodovania s ľuďmi,“ citovala agentúra Reuters z jeho ďakovanej reči za „cenu udelenú budúcnosti“. Predseda Nobelovho výboru vyzdvihol Satjárthího nenásilnú kampaň, ktorá už prináša plody. "Vo svete v súčasnosti žije 168 miliónov detí, ktoré sú nútené pracovať. V roku 2000 bolo toto číslo o 78 miliónov vyššie, zdôraznil Jagland.

Viacerí experti ocenili nielen dôstojnú voľbu laureátov spomedzi rekordného počtu 278 tohtoročných kandidátov, ale aj šťastný výber znepriatelených susedských krajín, z ktorých pochádzajú. „Toto gesto je jasnou výzvou na mier. Prepojenie Indie a Pakistanu zo strany Nobelovho výboru, prirodzene, nie je náhodné,“ povedal pre Pravdu Frederic Grarem, analytik Carnegieho nadácie pre medzinárodný mier. I keď nepredpokladá, že by to výraznejšie zmenilo súčasný stav, výber laureátov má podľa neho viacero pozitívnych posolstiev. „Je to impulz na zlepšenie postavenia žien a detí, proti núteným prácam a segregácii žien a detí. Je to impulz proti extrémizmu, ktorý poskytne pakistanskej mládeži zúfalo potrebný model pozitívnej úlohy,“ dodal.

Z denníka pakistanskej školáčky Malaly

Malala Júsufzaiová v októbri 2012, keď sa v... Foto: SITA/AP, Uncredited
Malala Júsufzaiová Malala Júsufzaiová v októbri 2012, keď sa v Birminghame zotavovala zo zranení.

Pred viac ako piatimi rokmi si školáčka Malala Jusufzaiová začala písať denník v ktorom opisuje neľahký život žien počas vládnutia hnutia Taliban v jej domovskom údolí Svát. Islamskí radikáli sa aj pre tento blog pokúsili roku 2012 dievča zavraždiť. Život jej síce nakoniec nezobrali, ale Malala utrpela ťažké zranenie (na snímke). Začiatkom roku 2009 si dnes už nositeľka Nobelovej ceny za mier okrem iného do denníka napísala:

Sobota 3. januára Včera som mala strašný sen, v ktorom sa objavovali bojovníci Talibanu a armádne vrtuľníky. Sníva sa mi o tom od začiatku vojenskej operácie v údolí Svát. Bojím sa chodiť do školy, pretože Taliban zakázal všetkým dievčatám chodiť na vyučovanie. Z 27 žiačok prišlo do triedy iba jedenásť dievčat. Cestou do školy som počula nejakého chlapa, ako sa vyhrážal: „Zabijem ťa“. Zrýchlila som. Potom sa mi uľavilo. Všimla som si, že muž telefonuje. Určite sa vyhrážal niekomu inému.

Pondelok 5. januára Pripravovala som sa do školy a chystala som sa obliecť si školskú uniformu. Vtedy som si uvedomila, že riaditeľka nás vyzvala, aby sme si oblečenie nebrali so sebou a do školy prišli v civilných šatách. Rozhodla som sa preto zobrať moje obľúbené ružové. Aj spolužiačky prišli vo farebnom oblečení. Ráno nám však oznámili, aby sme si neobliekali farebné šaty, pretože by sa to nepáčilo Talibanu.

Streda 14. januára Dnes som išla do školy v zlej nálade. Zajtra sa totiž začínajú zimné prázdniny. Riaditeľka vyhlásila prázdniny, ale už nepovedala, kedy školu opäť otvoria. Dievčatá neboli z prázdnin nadšené. Vedeli totiž, že ak Taliban dodrží literu vyhlášky (zákaz vyučovania týkajúci sa dievčat), nebudeme už môcť navštevovať školu. Osobne si myslím, že jedného dňa školu opäť otvoria. Ibaže keď som ju dnes opúšťala, tak som sa na ňu pozerala, akoby som sa do nej nemala už nikdy vrátiť.

Štvrtok 15. januára V noci ma trikrát prebudil rachot delostreleckej paľby. Ráno sme však nemali vyučovanie, a tak som mohla spať až do 10:00. Potom prišla ku mne na návštevu kamarátka. Rozprávali sme sa o domácej úlohe. Dnes je posledný deň pred vstupom do platnosti nariadenia Talibanu. Moja priateľka však rieši so mnou domácu úlohu, akoby sa nič osobitné nedialo. Dnes som si prečítala aj svoj denník pre BBC v urdčine. Mame sa páči môj literárny pseudonym Gúl Makai. Aj mne sa páči, pretože moje skutočné meno v preklade znamená „zdrvená žiaľom“.

Štvrtok 22. januára Niektorí moji priatelia opustili Svát, pretože situácia je tu veľmi nebezpečná. Ostávam zatvorená doma. V noci (duchovní Talibanu) opätovne varovali ženy, aby nevychádzali z domu.

Sobota 24. januára Zdá sa, že až zničenie desiatok škôl a zatvorenie stovák ďalších prinúti armádu, aby ich ochraňovala. Ak by bezpečnostné opatrenia vykonávali poriadne, dnešná situácia nemusela nastať.

Streda 28. januára Bývame u otcovho priateľa v Islamabade. Som v tomto meste prvý raz. Je to tu pekné, krásne vily a široké ulice. Chýba mi tu však krása prírody obklopujúca moje mesto v údolí Svát.

Nedeľa 8. februára Pri pohľade na moju školskú uniformu, tašku a geometrické pomôcky som smutná. Školy pre chlapcov zajtra otvoria. Vzdelávanie dievčat však Taliban zakázal.

bbs, čtk, ta

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #nobelova cena za mier #Malala Júsufzaiová