Ebolu hľadajú už aj na letiskách v Londýne

Na londýnskych letiskách, ako aj železničných staniciach Eurostar zabezpečujúcich spojenie medzi Londýnom a európskymi mestami začali zdravotníci kontrolovať cestujúcich, či nie sú nakazení vírusom ebola.

11.10.2014 08:20
ebola, letiská Foto: ,
Nigérijský zdravotník kontroluje bezdotykovým prístrojom teplotu cestujúceho v príletovej hale medzinárodného letiska v Lagose.
debata (2)

„Previerky sa však týkajú iba ľudí, ktorí pricestovali z Libérie, Sierry Leone a Guiney. Teda z krajín, kde vypukla nákaza,“ informoval na svojom portáli denník Financial Times. Cestujúci musia informovať o svojich najnovších cestách a kontaktoch. V prípade potreby musia zároveň absolvovať priamo na letisku zdravotnú kontrolu.

V Bruseli zvažujú evakuáciu

Inštitúcie EÚ zvažujú možnosti evakuácie občanov členských štátov z časti západnej Afriky postihnutej epidémiou eboly, ako aj „vojenské operácie na obnovenie bezpečnosti“ v krízovej oblasti. Podľa spravodajského portálu EUobserver, ktorý cituje interný dokument Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, úrad si uvedomuje „bezprecedentnú povahu krízy“ označovanej výrazom pandémia, no takisto aj obmedzené doterajšie možnosti EÚ, ako reagovať, vzhľadom na „nepostačujúce operačno-finančné rámce“.

Inštitúcie dvadsaťosmičky údajne predložili návrhy na vytvorenie „koordinovaného mechanizmu“ týkajúceho sa evakuácie nakazených zdravotníkov a prísunu humanitárnej pomoci, ohlas jednotlivých členských štátov však „nesplnil v plnej miere očakávania“.

Čierne predpovede

Ak nebudú prijaté zodpovedajúce protiopatrenia, tak podľa amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb by sa do roku 2015 len v Libérii a Siere Leone mohlo stať obeťami vírusu ebola od 550-tisíc do 1,4 milióna ľudí.

Z eboly sa vykľula malária

Pacient (56), ktorý sa vrátil z Libérie a ktorého vo štvrtok hospitalizovali v Prahe pre podozrenie z nákazy smrteľným vírusom ebola, má pravdepodobne maláriu. Potvrdili to testy nemeckého laboratória v Ústave Roberta Kocha v Berlíne.

„Momentálne sa preveruje, či nejde o maláriu,“ povedal pre portál iDnes.cz Vladimír Valenta, hlavný hygienik. V spomínanom prípade ide už o druhé podozrenie na ebolu. Pacient má horúčku a bolesti. Teda rovnaké sprievodné javy ako v prípade napríklad horúčky dengue, malárie či inej choroby.

„Testy dopadli negatívne a pacient nemá ebolu. Je to veľmi dobrá správa. Aj to, že náš systém funguje veľmi dobre,“ zhodnotil český minister zdravotníctva Svatopluk Němeček. Ako zdôraznil, všetci postupovali, ako majú.

Hospitalizovaný podnikateľ bol v Monrovii a do vlasti sa vrátil pred 23 dňami. Pritom inkubačný čas eboly je 21 dní. Ako povedala portálu iDnes riaditeľka Fakultnej nemocnice Na Bulovke Andrea Vrbovská, pacient má horúčku a bolesti. „Vysoká horúčka trvala päť dní,“ spresnila riaditeľka.

Pred niekoľkými dňami potvrdilo Španielsko prvý prípad infekcie v Európe. Zdravotná setra María Teresa Romerová Ramosová (40) sa v madridskej nemocnici nakazila, keď asistovala pri kňazovi, ktorý sa nakazil v Sierre Leone. Vírus sa začal šíriť vlani v decembri v západnej Afrike. Doteraz si epidémia vyžiadala viac ako 3¤860 životov a vyše 8¤000 infikovaných. Najpostihnutejšími sú Sierra Leone, Guinea a Libéria.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #letiská #epidémia #ebola