Ďalšia nakazená sestra: Texaská ošetrovateľka mala pozitívny test na ebolu

Ošetrovateľka nemocnice v Dallase, ktorá sa starala o chorého muža z Libérie, mala pozitívny prvý test na ebolu. Informoval o tom texaský zdravotný úrad. Ak sa prítomnosť vírusu v tele zdravotníčky potvrdí ďalším testom, pôjde o prvý prípad človeka, ktorý sa nakazil priamo na území USA.

12.10.2014 14:37 , aktualizované: 17:23
ebola, nákaza, zdravotník Foto: ,
Ošetrovateľ, ktorý sa staral o nakazeného Libérijčana, zrejme sám ochorel na ebolu. /Ilustračné foto/
debata

„Vieme, že by sa druhý prípad mohol stať skutočnosťou a na túto možnosť sa pripravujeme,“ povedal novinárom David Leakey z texaského úradu štátnych zdravotných služieb. Pacient teraz podstúpi druhý test, ktorý je pre definitívne potvrdenie prípadnej nákazy nevyhnutný.

Prvým človekom, u ktorého bola zistená ebola v USA, nakazil sa ale v zahraničí, bol Libérijčan Thomas Eric Duncan. Presbyteriánska nemocnica v Dallase ho hospitalizovala minulú nedeľu šesť dní po tom, čo sa vrátil zo západnej Afriky.

Nezodpovedný prístup lekárov

Predtým ho však lekári po prvom teste pokojne poslali domov, kde prišiel do styku s mnohými ľuďmi. Približne 50 ľudí, ktorí sa momentálne mohli od neho nakaziť, teraz nemocnica denne monitoruje. Medzi vyšetrovanými sú aj ľudia, ktorí sa o chorého rovnako ako zrejme nakazený zdravotník starali. Libérijčan zomrel v Dallase v stredu.

Päť veľkých amerických letísk kvôli ebole sprísňuje zdravotnícke kontroly u cestujúcich, ktorí prichádzajú do krajiny z Libérie, Sierry Leone a Guinei.

debata chyba
Viac na túto tému: #Texas #Dallas #ebola