Polícia v Hongkongu odstranila niektoré barikády demonštrantov

Polícia v Hongkongu v pondelok ráno odstránila niektoré z barikád, ktoré tam postavili demonštranti žiadajúci demokratické voľby.

13.10.2014 08:22
Hongkong Foto: ,
Muž sa modlí pred barikádami v nákupnej štvrti Mongkok v Hongkongu
debata (3)

Policajní predstavitelia ale neskôr agentúre Reuters povedali, že demonštranti môžu v uliciach mesta zostať. Protestujúci už viac ako dva týždne blokujú niektoré kľúčové miesta v meste, vrátane dopravných komunikácií.

Podľa jedného zo svedkov stoja teraz protestujúci študenti v obchodnej a vládnej štvrti Admiralty, kde sa nachádza hlavné miesto demonštrácií, tvárou v tvár zosilneným policajným silám. Mnohí demonštranti sa vybavili plynovými maskami a ochrannými okuliarmi v príprave na možné použitie slzného plynu a koreninových sprejov. Agentúry zatiaľ žiadne strety demonštrantov s políciou nehlásia.

Odstraňovanie barikád a zvýšená prítomnosť policajtov, vrátane zásahových zložiek, sú za dva týždne prvými známkami toho, že úrady sú pripravené naplniť hrozby správcu Hongkongu Leunga Čchun-Jinga. Ten cez víkend povedal, že odstúpiť nemieni, blokáda kľúčových miest ázijského finančného centra nemôže trvať donekonečna a že je pripravený použiť na odstránenie zátarás v krajnom prípade aj silu.

„Nechcú nás dnes všetkých vytlačiť. Chcú, aby bola oblasť protestov čo najmenšia a aby sa cesty otvorili pre dopravu,“ povedal Reuters jeden z protestujúcich vo štvrti Admiralty. Demonštranti sa pod prísľubom rokovaní minulý týždeň z centra mesta stiahli, vláda ale rokovanie zrušila a od piatkového večera ale už opäť blokujú dopravné komunikácie a ďalšie významné miesta. Hongkonské úrady označujú blokády za nelegálne.

Účastníci protestov žiadajú už dva týždne zrušenie kontroverznej volebnej reformy, ktorú schválila čínska vláda, a odvolanie správcu Leunga. Hongkong sa pred 17 rokmi vrátil pod čínsku správu s tým, že mu bude zaručená vysoká miera autonómie a slobôd. Peking ale v auguste odmietol požiadavku obyvateľov Hongkongu, aby si v najbližších voľbách v roku 2017 smeli slobodne zvoliť budúceho vodcu. Kandidátov musí najprv nominovať a schváliť väčšinou hlasov špeciálny výbor a až potom o nich budú môcť hlasovať voliči, nariadila vláda.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong #demonštrácia