Morales zostane prezidentom Bolívie, vyhral v prvom kole

Úradujúci bolívijský prezident Evo Morales zostane na čele krajiny aj ďalších päť rokov. Podľa neoficiálnych výsledkov nedeľňajších volieb získal Morales takmer 60 percent hlasov, kým jeho rival podnikateľ Samuel Medina približne 25 percent.

13.10.2014 10:51
Evo Morales Foto: ,
Bolívijský prezident Evo Morales.
debata (4)

Prezidentovo Hnutie za socializmus navyše obhájilo ústavnú väčšinu v parlamente. Morales sa aj preto ešte v nedeľu večer vyhlásil za víťaza hlasovania a označil to za triumf „antiimperialistov a znárodňovania“ na úkor privatizácie a imperialistov.

Bývalý pestovateľ koky svoj úspech venoval kubánskeho exprezidentovi Fidelovi Castrovi. Za svoje priority vytýčil rozvoj jadrovej energie a pokrok vo využití vzácneho lítia. Morales totiž chce, aby jeho krajina lítium využila na výrobu batérií do počítačov, mobilných telefónov či elektrických aut. Odhaduje sa, že Bolívia, ktorá patrí medzi najchudobnejšie krajiny na juhoamerickom kontinente, vlastní až 70 percent svetových zásob lítia.

Morales sa v roku 2006 stal prvým prezidentom Bolívie s indiánskym pôvodom. Svoj imidž si postavil na boji za práva chudobných, prerozdelení ziskov z nerastného bohatstva a boji proti sociálnym rozdielom medzi vrstvami obyvateľstva. Za jeho prezidentovania sa situácia v juhoamerickej krajine upokojila, ekonomika zaznamenala výrazný nárast a miera chudoby výrazný pokles. V rámci zahraničnej politiky je Morales odporcom USA a za svojich spojencov považuje Kubu a Venezuelu. Jeho opätovnú kandidatúru umožnil minuloročný verdikt ústavného súdu, ktorý rozhodol o nezapočítaní jeho prvého funkčného obdobia, keďže sa následne zmenila ústava. Tá po novom ustanovila, že bolívijský prezident môže zastávať svoj úrad maximálne dvakrát za sebou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bolívia #Evo Morales