V Donbase strieľali na auto vodcu separatistov

Neznámi útočníci v noci na pondelok ostreľovali automobil jedného z vodcov vzbury vo východoukrajinskom Donbase Pavla Gubareva.

13.10.2014 11:23
Gubarev Foto: ,
Pavel Gubarev, proruský gubernátor Donbasu.
debata (41)

Oznámila to ruská tlač. Bývalý donecký „ľudový gubernátor“, ktorý je dnes šéfom separatistického hnutia Nové Rusko, leží v ťažkom stave v bezvedomí v nemocnici v ruskom Rostove na Done.

K útoku podľa povstaleckej tlačovej agentúry Novorossija došlo v Doneckej oblasti na území ovládanom povstaleckými jednotkami. Gubarev cestoval po ceste spájajúcej Doneck s ruským Rostovom, keď bolo jeho auto zasiahnuté paľbou. Povstalecký vodca streľbou zranený nebol, stratil ale kontrolu nad vozidlom a auto nabúralo do stromu.

Gubarev sa tento rok v marci vyhlásil „ľudovým gubernátorom“ Doneckej oblasti, ale v neskorších bojoch sa dostal do ukrajinského zajatia a jeho politická hviezda pohasla. V máji sa v rámci výmeny zajatcov dostal späť na Donbas, kde sa postavil do čela hnutia Nové Rusko.

Agentúra Novorossija označila atentát za čin „kyjevskej chunty“. Podľa ukrajinských médií môže byť útok na Gubareva súčasťou súperenie jednotlivých separatistických skupín pred miestnymi voľbami, ktoré chcú povstalci usporiadať začiatkom novembra.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas #Pavel Gubarev