Taliani budú môcť zaplatiť dane aj umeleckými dielami

V Taliansku, ktoré sa už niekoľko rokov borí s dôsledkami ekonomickej krízy, majú umožniť ľuďom platiť dane napríklad aj umeleckými dielami. Oznámil to minister kultúry Dario Franceschini.

13.10.2014 13:39
Rím, Taliansko Foto: ,
Milovníci pamiatok a umenia budú mať zrejme možnosť obdivovať nové diela, ktoré boli doteraz v súkromných rukách. V krajine chcú dať možnosť zaplatiť dane aj umeleckými dielami.
debata (1)

Plánuje ustanoviť komisiu, ktorá bude posudzovať, či ponúkané dielo môže byť prijaté na zaplatenie dane a akú má hodnotu.

„Týmto spôsobom môžu občania v určitom období krízy splniť svoje daňové povinnosti a štát môže rozšíriť svoje bohatstvo umeleckého dedičstva,“ vysvetlil zmysel svojho zámeru minister.

Na zaplatenie daní bude možné vyžiť nielen umelecké diela, ale aj staré knihy, archívy, dokonca archeologické lokality či vily.

Franceschini pritom vyhlásil, že inšpiráciu pre tento nápad našiel v iných európskych krajinách. Podľa neho majú dobré výsledky s prijímaním umeleckých ciel ako alternatívneho prostriedku na zaplatenie daní najmä vo Veľkej Británii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dane #umelecké diela