Porošenko chce za nového ministra obrany šéfa Národnej gardy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhol menovať do funkcie ministra obrany veliteľa Národnej gardy Stepana Poltoraka, ktorý by mal nahradiť odvolaného ministra Valerija Heleteja. Od prevratu ide už o štvrtého šéfa kľúčového ministerstva obrany. K prezidentovmu návrhu sa parlament vysloví možno už v utorok.

13.10.2014 14:45 , aktualizované: 16:53
Stepan Poltorak Foto: ,
Novým ukrajinským ministrom obrany bude zrejme šéf Národnej gardy Stepan Poltorak.
debata (103)

Heletej bol v poslednej dobe na Ukrajine podrobený silnej kritike za augustový masaker pri meste Ilovajsku na východe krajiny, kde separatisti obkľúčili armádne jednotky a v bojoch zahynulo najmenej sto ukrajinských vojakov. Kritici odvolaného ministra tvrdia, že armáda obkľúčeným jednotkám neposkytla dostatočnú podporu.

Poltorak (49) sa do čela ukrajinskej Národnej gardy dostal v marci tohto roku hneď po jej založení. Oddiely Národnej gardy podliehajú ministerstvu vnútra, ich jadrom sa okrem príslušníkov vojsk ministerstva vnútra stali bojovníci domobrany, ktorá sa sformovala počas februárového zvrhnutia proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Vodcovia separatistov operujúcich na východe krajiny Národnú gardu obviňujú z vojnových zločinov a zo spolupráce s militantnými oddielmi radikálnych ukrajinských nacionalistov z hnutia Pravý sektor.

Analytici: Heletej nebol dobrou voľbou

Ukrajinskí komentátori nevylučujú, že nahradenie Heleteja súvisí s blížiacimi sa voľbami. Dnes už bývalý minister nebol podľa mnohých vojenských analytikov dobrou voľbou a menovanie Poltoraka má vraj voličom ukázať, že prezident je schopný chyby napraviť. “Heletej v kritických situáciách neprejavil schopnosť riešiť problémy, je čiastočne zodpovedný za tragédiu v Ilovajsku,“ povedal ukrajinský analytik Oleksandr Suško.

Sám Heletej obvinenie z váhavosti pri Ilovajsku odmieta. Svoje stanovisko v pondelok obhajoval slovami, že počas operácie padlo aj mnoho ruských vojakov, ktorí bojovali na strane východoukrajinských vzbúrencov.

Porošenko v pondelok vydal vyhlásenie, podľa ktorého je menovanie nového ministra obrany práve v súčasnej dobe mimoriadne dôležité. „Realizujeme mierový plán, budujeme mohutnú, viacvrstvovú obranu štátu a reformujeme armádnu logistiku. Na úplne inej úrovni budujeme medzinárodnú spoluprácu vrátane vojenskej a technickej kooperácie s našimi partnermi z EÚ a USA,“ zhrnul úlohy rezortu obrany prezident.

Porošenkov návrh musí podľa ukrajinskej ústavy prerokovať a schváliť parlament. Podľa agentúry Unian je možné, že sa poslanci vyslovia k Poltorakovej kandidatúre už v utorok. Ak parlament jeho menovanie schváli, stane sa Poltorak po prevrate už štvrtým ukrajinským ministrom obrany.

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Petro Porošenko #minister obrany #Stepan Poltorak