V Kyjeve opäť útočia nacionalisti

Ukrajinci majú nového ministra obrany. Parlament podľa očakávania schválil v utorok generála Stepana Poltoraka (49). Je to v krátkom čase už druhý generál, ktorého navrhol prezident Petro Porošenko do dôležitej funkcie.

14.10.2014 15:56 , aktualizované: 22:00
Ukrajina, Kyjev, demonštrácia Foto: ,
Radikálni nacionalisti útočia pred parlamentom na príslušníkov polície.
debata (322)

Prvým bol ešte v piatok vymenovaný gubernátor Doneckej oblasti generál Alexandr Kichtenko. Nový šéf armádneho rezortu, dnes už bývalý veliteľ Národnej gardy (následníckeho zoskupenia po jednotkách ministerstva vnútra), je podľa mnohých zaujímavou figúrkou. Podľa niektorých dokonca kryje trestuhodné konania jednotlivcov i celých práporov Národnej gardy. Zoskupenia, ktoré nemá podľa viacerých zdrojov oficiálne zaregistrovaných až 70 percent príslušníkov. Jednoducho im rozdali zbrane, ale niet ich na žiadnom zozname.

Poltorak začína veliť rezortu v neľahkej chvíli. Napríklad jeho dnes už „bývalí“ podriadení gardisti v pondelok demonštrovali pred sídlom prezidenta a žiadali odchod do civilu po odslúžení roku aj viac.

„Nie sme zradcovia, dezertéri. Chceme si oddýchnuť a bojovať ďalej, ale nie pod dnešnými veliteľmi. Chceme sa zapojiť do dobrovoľníckych práporov,“ povedal pre TV Espreso jeden z väčšinou mladých protestujúcich gardistov.

„Nemá to nič spoločné s platnými zákonmi,“ reagoval v pondelok ešte ich veliteľ Poltorak a vojenská prokuratúra dostala za úlohu zaoberať sa protestom.

Polícia počas stretov s demonštrantmi pred... Foto: SITA/AP, Sergei Chuzavkov
Kyjev, demonštrácia Polícia počas stretov s demonštrantmi pred budovou parlamentu v Kyjeve.

Oveľa horkejšiu tabletku na prehltnutie pripravili však novému ministrovi obrany v utorok pred parlamentom radikálni nacionalisti s fašizujúcimi prvkami konania z hnutia Sloboda a Pravý sektor. Podľa agentúry UNIAN asi osemtisíc účastníkov pochodu žiadalo od poslancov, aby schválili zákon, podľa ktorého príslušníci Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA), známej tiež pod zaužívaným názvom Banderovci, získali štatút bojovníkov za nezávislosť za aktivity počas druhej svetovej vojny. Poslanci však ani na siedmy pokus spomínaný bod nedokázali zaradiť do rokovacieho programu. A tak nasledoval konflikt demonštrantov s políciou a k slovu sa dostali nielen dymovnice, obušky, reťaze, ale aj jedna fľaša s Molotovovým koktailom, ktorá skončila za chrbtami mužov zákona.

„Dnešná provokácia je pokusom o otvorenie druhého frontu,“ reagoval prezident Porošenko s tým, že „polícia nakoniec začala konať“. Šéf snemovne Alexandr Turčinov zase považuje akciu radikálov za „provokáciu, ktorá zabránila poslancom prijať v posledný deň rokovania dôležité zákony“.

Čosi iné si však o nacionalistických radikáloch, ktorí na kyjevskom Majdane rozhodovali, kto bude riadiť krajinu, a dnes sú opäť v Kyjeve, myslí vicepremiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin.

„Už samo vymenovanie Poltoraka za ministra obrany je ďalším symptómom fašizácie ukrajinskej spoločnosti,“ povedal pre agentúru RIA Novosti s tým, že dnes stačí porovnať titulky v ukrajinských novinách s tými spred roka.

„Kontrast je evidentný. Začínaš chápať, ako v Nemecku za dva, tri roky vznikla Tretia ríša,“ dodal donecký líder.

Informácie z agentúr sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

322 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #demonštrácia #Ukrajina