Poľský súd má rozhodnúť: vražda alebo eutanázia?

Poľský odvolací súd vo Vroclave má rozhodnúť v prípade údajného vraha, ktorý sa priznal k zabitiu zmrzačeného podnikateľa. Obžalovaný sa ale obhajuje, že sa dopustil len eutanázie: sama obeť si ho najala a on vraj zabíjal zo súcitu. "Skoro 20 rokov vynášam rozsudky, ale na podobný prípad som ešte nenarazil," povedal sudca Witold Franckiewicz denníku Gazeta Wyborcza.

15.10.2014 07:40
debata

Poľské právo síce eutanáziu zakazuje, avšak vo výnimočných prípadoch môže súd mimoriadne zmierniť trest alebo ho úplne odpustiť.

Ochrnutý podnikateľ chcel umrieť už dlho

Zabitý podnikateľ, tridsaťšesťročný Tomasz N. z Kladska, ochrnul na polovicu tela po tom, ako ho koncom predminulého roka postihla mŕtvica. Rozišiel sa s partnerkou a musel žiť u rodičov, pretože sa sám nedokázal o seba postarať. Niekoľko mesiacov pred smrťou žiadal známych o lieky na spanie či o jed a zveroval sa všetkým, že už má svojho trápenia dosť.

„Syn predtým pracoval príliš tvrdo. Po nešťastí sa nedokázal so situáciou zmieriť. Azda každý deň hovoril o smrti. Že sa mu nechce žiť, že si kúpi pištoľ. Neverila som mu (…). Raz si kúpil oceľové lanko a tvrdil, že sa ide zavesiť. Išiel do lesa, ale vrátil sa,“ rozprávala Tomaszova matka počas prvého súdneho procesu. Aj kamaráti vypovedali, že sa Tomek nedokázal zmieriť s postihnutím a že neustále hovoril o smrti.

Polícia po nájdení mŕtveho preverila jeho počítač a zistila, že vyhľadával informácie o jedoch, samovraždách a nákupe zbraní. Zanechal aj dva listy na rozlúčku: „Mám vás rád, ale už si neporadím. Choroba ma zničila.“

Kamaráta zabil vraj po dlhom prehováraní

Mŕtveho našli turisti vlani v septembri, s množstvom rán po páde z niekoľkometrového zrázu. Príčinou smrti však bolo prerezané hrdlo. Vzápätí policajti zabúchal na dvere Andrzeja O., predtým už odsúdeného za domáce násilie a šoférovanie v opitosti, v ktorého spoločnosti bol Tomasz naposledy videný. K zabitiu sa hneď priznal.

Urobil tak vraj až po dlhom prehováraní a na želaní kamaráta, ktorý si kúpil životnú poistku, aby zabezpečil svojich blízkych, ale v prípade samovraždy by poisťovňa nič nevyplatila. Za „pomoc“ dostal 5-tisíc zlotých (asi 1 200 eur). „Peniaze nehrali žiadnu rolu, aj tak by som urobil, o čo prosil, pretože som mal s ním súcit,“ vyhlásil.

Odmena prípad skomplikovala

Ale práve „honorár“ od obete zrejme rozhodol, že súd pri prvom procese verzii o eutanázii úplne neuveril. Prokurátor žiadal 25 rokov väzenia za lúpežnú vraždu, ako si priali aj rodičia obete. Sudca nakoniec vymeral 15 rokov s vysvetlením, že o želanie obete zomrieť nie je pochýb.

Obhajkyňa sa odvolala a požiadala o privolanie znalcov, ktorých posudok môže mať cenu niekoľkých rokov za mrežami. Kto totiž zabije človeka na jeho prianie a pod vplyvom súcitu, tomu v Poľsku hrozí od troch mesiacov po päť rokov za mrežami.

Zatiaľ nie je jasné, či boli životné poistky preplatené, aj to zrejme vyjde najavo na odvolacom súde.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #súd #vražda #eutanázia