Hongkonská polícia násilne zasiahla proti demonštrantom

Hongkonská polícia v noci na stredu odtiahla preč protestujúcich z podjazdu, ktorý blokovali. Išlo o najnásilnejší zákrok od začiatku prodemokratických demonštrácií pred viac ako dvoma týždňami, napísala agentúra AP.

15.10.2014 11:00
Hongkong, čína, demonštrácia, demokracia,... Foto: ,
Prodemokratických hongkongských demonštrantov vyháňa polícia z podchodu.
debata (10)

Podľa agentúry Reuters polícia zadržala 45 demonštrantov. Čínske úrady, pod ktorých správu Hongkong patrí, zároveň zverejnili doteraz najostrejšie odsúdenie protestov, keď ich označili za nelegálne, zlé pre podnikanie a odporujúce hongkonským záujmom.

Policajti, z ktorých mnohí mali štíty a proti demonštrantom používali sprej z čierneho korenia, odtiahli preč niekoľko desiatok protestujúcich, rozobrali ich barikády a odtiahli kusy betónu, ktoré demonštranti používali na blokovanie prístupových ciest okolo podjazdu.

Hongkonské úrady v stredu oznámili, že suspendujú policajtov, ktorí sa zapojili do bitia a kopania spútaného demonštranta. Záznam incidentu, ktorý odvysielala miestna televízia, vyvolal značný rozruch medzi verejnosťou aj poslancami. Podľa spravodajského serveru BBC News sa prípad stal v stredu skoro ráno miestneho času (v utorok v večer SELČ).

Čínske odsúdenie protestov podľa analytikov odráža stúpajúcu netrpezlivosť Pekingu kvôli demonštráciám na čínskom území, ktoré si stále uchováva poloautonómny charakter. Zatiaľ sa ale neobjavili žiadne známky, že by centrálna vláda plánovala do protestov priamo zasiahnuť a potlačiť ich.

Hongkong, ovládaný predtým Britániou, sa pred 17 rokmi vrátil pod čínsku správu s tým, že mu bude zaručená vysoká miera autonómie a slobôd. Peking ale v auguste odmietol požiadavku obyvateľov Hongkongu, aby si v najbližších voľbách v roku 2017 smeli slobodne zvoliť budúceho vodcu. Kandidátov musí najprv nominovať a schváliť väčšinou hlasov špeciálny výbor, až potom o nich budú môcť hlasovať voliči, nariadila vláda.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Čína #Hongkong