Šiítski povstalci sa zmocnili dôležitého jemenského prístavu

Jemenská povstalecká skupina používajúca označenie Hautíovci, ktorá v septembri ovládla hlavné mesto Saná, má od utorka pod kontrolou už aj dôležitý prístav al-Hudajda na pobreží Červeného mora.

15.10.2014 12:20
debata (5)

Príslušníci vplyvného šiítského klanu si podľa miestnych predstaviteľov a obyvateľov zriadili kontrolné stanovištia pri všetkých vstupoch do mesta vrátane letiska, pričom nenarazili na väčší odpor zo strany bezpečnostných síl. Polmiliónová al-Hudajda je druhým najväčším prístavom Jemenu po Adene na pobreží rovnomenného zálivu Arabského mora.

Hautíovci sa 21. septembra zmocnili Saná po vlne násilia, ktorá si v metropole vyžiadala najmenej 120 mŕtvych a tisíce obyvateľov donútila k úteku z domova. Postup skupiny so základňou na severe krajiny sa totiž snažili odraziť sunnitské milície a jednotky armády spriaznené s jemenskou odnožou hnutia Moslimské bratstvo.

Hautíovci predtým organizovali v Saná masové protesty, pričom požadovali ústupky od vlády, ktorú prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí nakoniec odvolal. V pondelok vymenoval za nového premiéra doterajšieho veľvyslanca Jemenu pri OSN Chálida Báhu, čo povstalci privítali. Zostavenie novej vlády sa očakáva v najbližších týždňoch.

Najnovšie násilie vyvoláva obavy, že v dlhodobo nestabilnej krajine by mohol vypuknúť nábožensky motivovaný konflikt podobne ako v Iraku. Chudobný a vnútorne roztrieštený Jemen pritom už roky bojuje proti jednej z najnebezpeč­nejších odnoží teroristickej siete al-Kajdá, k čomu sa v poslednom období pridávajú separatistické vzbury na juhu a politická kríza, ktorá v roku 2012 viedla k zosadeniu autokratického prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #šiiti #sunniti #al-Káida