V Nepále zachraňovali slovenských turistov, dvaja sú nezvestní

Desať slovenských turistov sa vybralo na túru v oblasti hory Dhaulágirí v Nepále a zastihla ich lavína. Osem Slovákov zachránili, dvaja sú nezvestní a spolu s nimi aj traja nepálski vodcovia, informovali v stredu miestne úrady.

15.10.2014 12:40 , aktualizované: 19:53
Nepál, lavína Foto:
Na fotografii od nepálskej armády vojaci pripravujú na prepravu obeť lavíny v Nepále.
debata (5)

Lavína ich zastihla v základnom tábore, keď sa chytali zdolať 8 167-metrovú horu, siedmu najvyššiu na svete.

Lavíny a snehové búrky na severe Nepálu usmrtili najmenej 21 turistov. Agentúra DPA informovala, že prívaly snehu sa na pešom okruhu okolo osemtisícovky Annapurna stali osudnými deviatim Nepálčanom, trom Poliakom, trom Izraelčanom a jednému Vietnamcovi.

Nepálske úrady informovali o ďalších piatich obetiach z radov turistov, väčšinou Kanaďanov. Okrem toho si búrka vyžiadala život najmenej troch dedinčanov.

Počasie v oblasti ovplyvnil cyklón, ktorý minulý týždeň zasiahol Indiu a ktorý priniesol do nepálskych hôr dážď a sneh. Lavína sa spustila v utorok.

Podľa hovorcu nepálskej armády záchranári našli prvé obete v horskej tiesňave Thorong La v okrese Mustang, zhruba 160 kilometrov severozápadne od nepálskej metropoly Káthmándú. Stali sa obeťou snehovej búrky, nie lavíny, ako orgány pôvodne uvádzali.

Ďalšie telá sú podľa miestnych úradov zavalená snehom v susednom okrese Manang. Vyprostenie ich tiel vraj bude trvať aj niekoľko dní. „Vrtuľník našiel telá štyroch Kanaďanov a jedného Inda, ktorí zahynuli v lavíne,“ povedal policajný hovorca agentúre AFP.

Zachránených doteraz bolo najmenej 60 zahraničných turistov, zranených mohli vďaka zlepšenému počasiu do nemocnice transportovať dva vojenské vrtuľníky. Podľa miestnych úradov nemožno povedať, koľko turistov v snehu na chodníkoch okolo desiatej najvyššej hory sveta uviazlo. Podľa agentúry AFP sa nedá spojiť so 143 ľuďmi.

Vpád zimy je v tomto období veľmi neobvyklý a podľa meteorológov súvisí s cyklónom Hudhud, ktorý minulý týždeň zasiahol Indiu. Až trojtýždňový okruh okolo Annapurny patrí medzi klasické himalájske trasy a najmä na jar a teraz v októbri sa na ňu vydáva mnoho turistov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nepál #Lavína