Spojené arabské emiráty hlásia prvé podozrenie na ebolu

Spojené arabské emiráty umiestnili do karantény cestujúceho z Libérie, ktorý má príznaky nákazy ebolou. Ide o prvý podozrivý prípad v Perzskom zálive, uviedla agentúra AFP.

15.10.2014 22:14
debata (1)

Muž, ktorý priletel z Libérie do Dubaja s medzipristátím v Maroku, bol podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva prevezený na izoláciu na vyšetrenie, pretože trpel hnačkou. Nemal ale teplotu. Ambulantným vyšetrením prešli preventívne všetci pasažieri lietadla.

Podľa najnovšej štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) podľahlo epidémii eboly už 4493 ľudí. Až na výnimky sú všetky obete v západnej Afrike. Nákaza sa potvrdila celkovo u 8997 osôb, medzi ktorými sú zaradení aj mŕtvi.

„Je jasné, že sa situácia v Guinei, Libérii a Sierra Leone zhoršuje rozsiahlym a vytrvalým prenosom (eboly),“ uvádza sa vo vyhlásení WHO.

Bezpečnostná rada OSN, ktorá prvýkrát vyšla nad rámec bezpečnostných otázok a zaoberá sa epidémiou eboly ako medzinárodným bezpečnostným ohrozeniam, v stredu uviedla, že medzinárodné spoločenstvo nedokázalo na rastúcu krízu eboly adekvátne reagovať.

Množiace sa prípady nakazenia mimo západoafrický región začali vzbudzovať obavy v Európe. Kontroly pasažierov prichádzajúcich z rizikových oblastí sa chystá zaviesť Česká republika, Francúzsko alebo Británia. O vyhlásení opatrenia pre celú Európsku úniu uvažuje Brusel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spojené arabské emiráty #ebola