Jaceňuk nevylučuje zavedenie víz v styku s Ruskom

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk by v prípade potreby neváhal zaviesť vo vzťahu k Ruskej federácii vízový režim. Predseda ukrajinskej vlády to v stredu povedal v kyjevskej televízii.

16.10.2014 07:11
Arsenij Jaceňuk Foto:
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.
debata (65)

Na letisku Borispol v ukrajinskej metropole už teraz podľa neho pracuje špeciálna skupina, ktorá vracia späť ruských cestujúcich, ak nie sú schopní presne uviesť cieľ svojej cesty.

V súčasnej dobe je podľa Jaceňuka hlavnou úlohou ukrajinských úradov spevnenie východných hraníc. Zamedziť prenikaniu nežiadúcich osôb z Ruska má ambiciózny projekt Stena, do ktorého chce Kyjev investovať desiatky miliónov dolárov. Na hraniciach má vyrásť rozsiahly súbor zábran a elektronických varovných systémov.

„Snažíme sa dohodnúť s Európskou úniou bezvízový styk a jednou z podmienok Bruselu je posilnenie rusko-ukrajinských hraníc,“ uviedol Jaceňuk v kyjevskom televíznom kanáli 24. Dokončenie pohraničného projektu Stena podľa premiéra prispeje aj k užšej spolupráci Ukrajiny so Severoatlantickou alianciou.

Pri budovaní hraničnej infraštruktúry pomáhajú Kyjevu západní sponzori, ktorí podľa Jaceňuka venovali Ukrajine už takmer 40 miliónov dolárov. Realizácia projektu zatiaľ nezačala, Kyjev plánuje na dodávateľa potrebných zariadení vypísať verejnú súťaž.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #víza #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina