Rokovanie Putin - Porošenko bude, ale neskôr

Účastníci dvojdňového fóra Európa - Ázia, ktoré sa koná každé dva roky, rokujú od štvrtka v Miláne. Do poslednej chvíle však nebolo jasné, či v rámci akcie sa bude konať avizované stretnutie Putin - Porošenko.

16.10.2014 07:41
Ukrajina, Pravý sektor Foto:
Aktivisti Pravého sektora pochodovali v utorok večer centrom Kyjeva aj pod zástavami s „vlčím hákom“, symbolom divízie Waffen SS, pri príležitosti 72 výročia založenia ukrajinskej povstaleckej armády, známej tiež pod zaužívaným názvom Banderovci.
debata (3)

Pritom ešte v utorok agentúra TASS informovala, že na základe telefonického rozhovoru z iniciatívy Kyjeva sa rusko-ukrajinská schôdzka prezidentov bude konať.

Podľa Putinovho poradcu Jurija Ušakova, citovaného agentúrou RIA Novosti, sa rokovať síce bude, ale nie bilaterálne, ale v tzv. normandskom formáte, a nie v rámci rokovania v Miláne, ale až niekedy po jeho skončení.

„Rokujeme o účasti nášho prezidenta na stretnutí v takzvanom normandskom formáte, ktorý okrem ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zahrňuje aj účasť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda. Ide o formát, ktorý je už vyskúšaný v prípade ukrajinskej témy,“ informoval Ušakov.

A toľko avizované dvojstranné stretnutie Putin – Porošenko? Podľa Moskvy napriek tvrdeniu Kyjeva nie je ešte nič dohodnuté a ako pripomenul Ušakov, „síce to nie je vylúčené“, že sa uskutoční, ale až po rokovaní spomínaného kvarteta.

Jeden z dôvodov „odkladu“ dialógu dvoch lídrov možno hľadať napríklad v úsilí Moskvy neglorifikovať „ukrajinský problém“. Vidieť to napríklad aj na zmene tónu ruských médií v poslednom čase. Na prvé miesto už nekladú informácie o vývoji na juhovýchode Ukrajiny. A podľa viacerých pozorovateľov ak sa aj venujú téme súvisiacej so západným susedom, je to v súvislosti s jeho vnútornými problémami, možnou zmenou vládnej moci, voľbami či škandálmi v jednotlivých politických stranách.

Otázkou ostáva, či spomínaná „informačná spiatočka“ je výsledkom oficiálne vyhláseného pokoja zbraní a prímeria vyplývajúceho z dohôd v Minsku.

Podľa ruského politológa Alexeja Makarkina, citovaného viacerými agentúrami, Moskva sa dnes sústreďuje hlavne na „tieňové aktivity“. „Rozhovory pokračujú s Ukrajinou aj so Západom. Existujú pokusy minimalizovať úlohu radikálov,“ tvrdí Makarkin.

Fórum Ázia – Európa

Medzinárodnú organizáciu АSЕМ tvoria krajiny východnej Ázie a Európy. Celkovo ide o 48 subjektov, na ktoré pripadajú dve tretiny svetového obchodu a 60 percent svetovej hrubej produkcie. Patria sem aj dve medzinárodné organizácie – Európska komisia a sekretariát ASEAN.

Iniciátorom vzniku ASEM bola Ázia (Singapur) v 90. rokoch. Dialóg ASEM je zameraný na politické, hospodárske, kultúrne a otázky rozvojovej spolupráce, s cieľom posilniť vzťahy medzi oboma regiónmi v duchu vzájomného rešpektu a rovnocenného partnerstva. Prvé stretnutie predstaviteľov ASEM sa konalo v marci 1996 v thajskom Bangkoku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Miláno #Vladimir Putin #Ukrajina #Porošenko