Rozkol v Kremli pre sankcie nie je, ubezpečil Putinov kancelár

Špekulácie o rozkole v najvyšších kremeľských kruhoch v dôsledku protiruských sankcií Západu dôrazne poprel vplyvný šéf prezidentskej kancelárie Sergej Ivanov.

16.10.2014 08:01
kremel shutterstock Foto: ,
Kremeľ.
debata (48)

V rozhovore pre denník Komsomoľskaja pravda povedal, že „so stopercentnou istotou“ môže povesti o rozkole politických špičiek poprieť. Stávky na niečo podobné sú vraj hlúpe, naivné a smiešne.

Agresívna ruská politika voči Ukrajine a následné západné sankcie vyvolali podľa západných analytikov v Kremli napätie. Proti armádnym jastrabom, usilujúcim o násilný postup voči Kyjevu, údajne stojí diplomatická a podnikateľská lobby, ktorá sa obáva medzinárodnej izolácie.

Mocných ruských oligarchov navyše vydesil nedávny tvrdý postup Kremľa proti miliardárovi Vladimirovi Jevtušenkovi, ktorý bol obvinený z prania špinavých peňazí. „Môžem so stopercentnou istotou povedať, že žiadny rozkol nie je. A ak niekto niečo také očakával, bolo to hlúpe, naivné a smiešne,“ povedal kancelár Ivanov ruskému denníku.

Aj všetky západné sankcie sú podľa neho prejavom hlúposti a snahy uškodiť. „K ničomu to nevedie. A pokiaľ ide o mňa, nie je to prvýkrát a zvykať si nemusím,“ poznamenal ruský politik, ktorý bol tiež zaradený na sankčný zoznam Západu.

Kauza Jevtušenkova, ktorý patrí do skupiny najbohatších Rusov, podľa Ivanova určite k masovému úteku ruských miliardárov nepovedie. „Veľká väčšina našich podnikateľov sú vlastenci,“ zdôvodnil svoje presvedčenie.

A ak niekto na Západ utiekol, potom vraj išlo o podvodníkov, ktorí sa za hranicami ukrývajú pred zaslúženým trestom. „Utiekli, aby sa nedostali za mreže, a teraz sa vydávajú za obete krvavého ruského režimu,“ zdôraznil kancelár.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Ivanov #protiruské sankcie