Kurdskí bojovníci majú pod kontrolou časť mesta Kobani

Kurdskí bojovníci znovu získali kontrolu nad niektorými časťami severosýrskeho mesta Kobani, ovládanými doteraz radikálmi z organizácie Islamský štát (IS).

16.10.2014 12:45
debata (7)

Podľa agentúry AFP im k tomu údajne z veľkej časti dopomohli letecké útoky Spojených štátov a ich spojencov. Američania však upozorňujú, že ďalej hrozí pád mesta do rúk radikálov.

Bojovníci kurdských milícií YPG, ktoré mesto už mesiac bránia pred postupom radikálnych islamistov, znovu vstúpili do východných a juhovýchodných častí mesta. IS teraz vraj ovláda už len pätinu Kobani, ešte nedávno sa pritom hovorilo až o štyridsiatich percentách.

„Letecké útoky spojencov proti IS sú v posledných dňoch oveľa efektívnejšie,“ uviedol zástupca Kurdov v obliehanom meste Idris Nasinu. „Stále však potrebujeme ďalšie nálety a tiež zbrane a strelivo, aby sme s džihádistov mohli bojovať na zemi,“ dodal.

Spojené štáty v stredu uviedli, že v predchádzajúcich dvoch dňoch podnikli pri Kobani 18 leteckých úderov, ktoré usmrtili najmenej 32 radikálov. Zvýšenie efektivity útokov je vraj zásluhou lepšej komunikácie medzi USA a kurdskými obrancami mesta.

Velenie americkej armády v stredu takisto oznámilo dlho hľadané krycie meno pre spojenecké bombardovanie islamistov v Sýrii a v Iraku: „Operation Inherent Resolve“ (Operácia Bytostné odhodlanie).

Podľa novej štatistiky exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) zahynulo v dôsledku bojov o Kobani približne 662 ľudí, neberie pritom do úvahy obete leteckých útokov. Padlo vraj 374 radikálov a 268 členov kurdských milícií a kurdských dobrovoľníkov. Zahynulo údajne tiež 20 civilistov. Sami Američania tvrdia, že leteckým útokom padlo za obeť niekoľko stoviek islamistov.

Kobani je poslednou baštou Kurdov na severe Sýrie. V jeho okolí islamisti ovládajú okolo 300 dedín. Ak by mesto padlo, ovládol by IS súvislý pás pohraničia od severovýchodného cípu Sýrie až po mesto Halab. Z Kobani a jeho okolia už utieklo do susedného Turecka približne 180-tisíc ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Kurdi #Islamský štát #Kobani